Aanpak van slingerziekte helpt ook tegen streptokokken

Streptokokken zorgen bij gespeende biggen geregeld voor problemen. Aanpak van slingerziekte kan hierbij helpen, bleek woensdag tijdens het Hipra-symposium over slingerziekte.

Aanpak+van+slingerziekte+helpt+ook+tegen+streptokokken
© Koos Groenewold

Het symposium vond plaats, omdat Hipra het slingerziektevaccin Vepured vijf jaar geleden lanceerde. Francesc Molist, manager R&D bij Schothorst Feed Research, gaf aan hoe belangrijk het is om biggen voor te bereiden op het spenen.

Biest goed verdelen over alle biggen, zorgen dat ze goed groeien in het kraamhok, voor en na spenen hetzelfde voer gebruiken en stress voorkomen door biggen na spenen niet te mengen. Overeten na spenen, wat weleens voorkomt bij Duroc- en Tempo-biggen, kan zorgen voor een darmverstoring en vraag om aangepast voer.


Kort na geboorte besmet

Desondanks kampen biggen nog geregeld met speendiarree en streptokokken. Onderzoek bij Schothorst Feed Research laat zien dat streptokokken in de tonsillen van de zeugen zitten, die ze via speeksel verspreiden. Biggen zijn daardoor kort na de geboorte al besmet. Aanpassing van het zeugenvoer om verspreiding van streptokokken via de mest te voorkomen helpt dus niet.

Wat wel lijkt te helpen, is vaccineren tegen slingerziekte. Een zeugenbedrijf dat dierenarts Thomas Vraeghe van de Belgische Dierenartspraktijk Provet begeleidt, kampte met streptokokken ondanks inzet van een autovaccin tegen streptokokken. Onderzoek toonde de slingerziektebacterie E. coli VTEC aan, ook al gaf die bacterie geen zichtbare verschijnselen.

Na inzet van het slingerziektevaccin daalde de uitval van biggen van 4,5 naar 1,5 procent en het antibioticagebruik van 77 naar 27 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer