Rijk Zwaan keert terug op witlofmarkt

Met de introductie van het vroege witlofras Tobix RZ keert groenteveredelingsbedrijf Rijk Zwaan terug op de witlofmarkt. Daarnaast meldt Rijk Zwaan de komende jaren ook witlofrassen voor latere teelt te introduceren.

Rijk+Zwaan+keert+terug+op+witlofmarkt
© Marcel Berendsen

Rijk Zwaan had de afgelopen decennia geen commerciële witlofrassen in het assortiment. 'Dat betekent niet dat we het verdelingsprogramma hadden gestopt', geeft gewasspecialist Daan Heidema van Rijk Zwaan aan. 'Hoewel het een wereldwijd klein groentegewas is, past het goed in onze langetermijnvisie. Vooral in Frankrijk, Nederland en België is het een belangrijk gewas. Achter de schermen is daarom de afgelopen jaren hard gewerkt aan nieuwe rassen.'

Een eerste resultaat daarvan is het vroege ras Tobix RZ. Volgens Heidema heeft dit ras onderscheidende factoren die inspelen op wensen uit de hele keten. 'Voor akkerbouwers is de gelijkmatige kieming op het veld een groot voordeel. Witloftelers waarderen tegelijkertijd de vroege en lange forceerperiode van het ras. Dat biedt flexibiliteit. De maatsortering en vorm zijn ideaal voor verpakking in flowpack, wat steeds vaker door consumenten wordt gekozen.'


Opgenomen in rassenlijst

De afgelopen twee jaar hebben de Franse witloforganisatie Apef en de Belgische Proeftuin het ras getest. Inmiddels is Tobix RZ ook opgenomen in hun rassenlijst. 'Daarnaast is het ras ook beschikbaar voor biologische telers met niet-ontsmette zaden', aldus Heidema.

Het groenteveredelingsbedrijf blijft in de veredeling van witlof investeren en verwacht de komende jaren meer witlofrassen te introduceren. Daarbij richt het veredelingsteam zich in eerste instantie op het gehele oogstvenster, van vroege tot late rassen. 'Verder is resistentie tegen phytophthora cryptogea een belangrijk criterium', vertelt Heidema.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer