Rijk Zwaan introduceert tomatenrassen met hoge ToBRFV-resistentie

Het onderzoeksteam van veredelingsbedrijf Rijk Zwaan heeft nieuwe genetica gevonden die resulteert in een hoge resistentie tegen het Tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV).

Rijk+Zwaan+introduceert+tomatenrassen+met+hoge+ToBRFV%2Dresistentie
© Twan Wiermans

Na de ontdekking van de nieuwe genetica zijn de veredelaars in alle wereldwijde veredelingsprogramma's van Rijk Zwaan gestart met de ontwikkeling van resistente tomatenrassen. Dat gebeurde omdat het ToBRFV-virus al jaren wereldwijd grote economische schade in de tomatenteelt veroorzaakt.

'We hebben de rassen zowel intern als bij telers uitgebreid getest op hun praktijkwaarde', verklaart Rijk Zwaan in een persbericht. Uit die praktijktesten is tevens gebleken dat de nieuwe hoog resistente tomatenrassen te combineren zijn met alle commercieel verkrijgbare onderstammen.

De best presterende hybriden worden beschikbaar gesteld onder het label 'Rugose Defense'. Het gaat onder meer om cocktailrassen, cherrytomatenrassen en mini-pruimtomatenrassen. Komende periode zal Rijk Zwaan doorgaan met het introduceren van nieuwe rassen die geschikt zijn vooral zowel de hightech als de beschermde teelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer