Rijk Zwaan start veredeling in zachtfruit

Behalve met groenteveredeling gaat Rijk Zwaan nu ook aan de gang met een veredelingsprogramma in zachtfruit. Het betreft aardbeien, bramen en frambozen. De opstart valt samen met de nieuwbouw van een kas in het Brabantse Dinteloord.

Rijk+Zwaan+start+veredeling+in+zachtfruit
© Marcel Berendsen

Het veredelingsbedrijf in het Zuid-Hollandse De Lier is sinds 1924 actief in de veredeling van groentegewassen. De kennis die Rijk Zwaan in huis heeft over onderzoek, veredeling en zaadproductie, wil het bedrijf inzetten bij de ontwikkeling van nieuwe rassen aardbeien, frambozen en bessen.

'Zachtfruit wordt traditioneel op vegetatieve wijze vermeerderd, dus niet uit zaad', meldt breedingmanager Pieter Egelmeers. 'In het nieuwe veredelingsprogramma richten we ons op beide methoden.' Gemiddeld duurt de veredeling van een nieuw ras zes tot zestien jaar. Het is nog te vroeg om aan te geven wanneer Rijk Zwaan de eerste zachtfruitrassen op de markt brengt.

In de nieuwbouw in Dinteloord komen faciliteiten voor het nieuwe veredelingsprogramma zachtfruit. Het bouwproject omvat een kas en een bedrijfsgebouw. Door de nieuwbouw breidt Rijk Zwaan zijn huidige locatie in het Brabantse dorp uit. De bouw is naar verwachting in 2024 klaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer