Europese Commissie akkoord met piekbelastersaanpak

De Europese Commissie heeft de plannen van het kabinet om de piekbelasters uit te kopen goedgekeurd. Dat Brussel groen licht geeft, betekent dat het kabinet kan starten met de eerste grote stap in de aanpak van het stikstofprobleem.

Europese+Commissie+akkoord+met+piekbelastersaanpak
© Twan Wiermans

Met de piekbelastersregeling wil het kabinet een grote hap uit de Nederlandse stikstofemissie nemen. De regeling waar op wordt gewacht is gericht op de grote stikstofuitstoters uit alle sectoren, de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (LBV+) waar drieduizend bedrijven voor in aanmerking komen.

Het is de bedoeling dat deze stikstofruimte wordt verdeeld over natuurherstel, legalisatie van de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders en het op gang brengen van de woningbouw


• Lees ook: Kabinet geeft voorrang aan legaliseren PAS-melders

Melkveehouders, varkens-, kalver- en pluimveehouders die veel stikstof uitstoten, kunnen een bedrag krijgen dat ruim boven de marktwaarde van hun bedrijf ligt als zij stoppen. Dat kan waarschijnlijk oplopen tot 120 procent van de waarde. Ook hun vergunningen en rechten en de sloop kunnen ze vergoed krijgen. Voor dat alles stelt het kabinet 975 miljoen euro beschikbaar. Dit is de zogeheten LBV+-regeling.

Ook boeren die niet tot de grote vervuilers behoren kunnen zich laten uitkopen. Hiervoor is de LBV-regeling. De overheid kan tot 100 procent van de waarde van hun boerderij en vergunningen vergoeden. Daarvoor ligt 500 miljoen klaar.

Wie stopt binnen deze regelingen, kan zijn bedrijf niet elders voort te zetten. Dat hebben het kabinet en de commissie afgesproken. Kiezen boeren toch liever voor een verhuizing of voor verduurzaming van hun bedrijf, dan vallen ze buiten deze regelingen.


Goudomrand

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof had eerder tijdelijke 'goudomrande' opkoopregelingen aangekondigd. Ze wilde vorige maand met deze regelingen naar buiten komen. Dat liep vertraging op omdat de Europese Commissie een aantal technische vragen over de regelingen had. Voor de opkoopregelingen is toestemming nodig uit Brussel, omdat mogelijk sprake is van verboden staatssteun.

De Europese staatssteunregels laten toe dat de overheid geld steekt in het opdoeken van boerenbedrijven als dat de overgang naar milieu- en klimaatvriendelijk boeren dient, oordeelt de commissie. Dat is volgens haar bij de kabinetsplannen het geval. Ze zijn noodzakelijk om natuurgebieden te helpen herstellen en helpen de klimaatdoelen van de zogeheten Green Deal dichterbij te brengen. Die voordelen wegen meer dan op tegen de mogelijke verstoring van concurrentie en handel in de EU, denkt het dagelijks bestuur van de unie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 7°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  90 %
Meer weer