Kabinet geeft voorrang aan legaliseren PAS-melders

Het kabinet gaat stikstofruimte die vrijkomt als eerste toekennen aan PAS-melders zodat zij worden gelegaliseerd. Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof heeft een nieuwe prioriteitenlijst gemaakt voor het toekennen van stikstofruimte. Deze lijst wordt vanaf oktober gebruikt.

Kabinet+geeft+voorrang+aan+legaliseren+PAS%2Dmelders
© Dirk Hol

Naast de PAS-melders geeft het kabinet ook prioriteit aan een woningbouw. Omdat de woningbouwopgave groot is en meestal weinig stikstofruimte vraagt, is besloten dat er ook ruimte kan worden gereserveerd voor de meest concrete woningbouwprojecten waarvoor binnen een jaar een vergunningaanvraag wordt gedaan. Om welke projecten het gaat wordt voor het einde van deze zomer in beeld gebracht.

Na vier maanden kan ook voor projecten rond de veiligheid en renovatie van rijkswegen gebruik worden gemaakt van de resterende ruimte. Met deze systematiek wil het kabinet zorgen dat zo min mogelijk stikstofruimte onbenut blijft.

Het vorige kabinet had afgesproken dat woningbouwprojecten en zeven grote infrastructuurprojecten als eerste recht hebben op de stikstofruimte. Ruimte die niet nodig was voor deze doelen kon aan PAS-melders worden toegedeeld. Daardoor schoot de legalisering van de PAS-melders niet op.


Varkenshouderij

Het kabinet verwacht dat vanaf oktober meer meldingen worden gelegaliseerd met de inzetbare stikstofruimte in dit systeem. Die ruimte is afkomstig van de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen. De aanpassing in prioritering geldt ook voor de aanstaande ruimte uit de Maatregel gerichte aankoop.

De prioriteiten voor het toekennen van de beschikbare stikstofruimte zijn opgenomen in het stikstofregistratiesysteem. De aanpassing van het systeem vergt een wijziging van de Regeling natuurbescherming. Dat kost tijd en daardoor kan deze aanpassing met ingang van begin oktober 2023 in de praktijk worden toegepast.

PAS-melders zijn bedrijven en ondernemers die voor het Programma Aanpak Stikstof een melding deden bij de overheid, bijvoorbeeld van een uitbreiding. Zij hoefden daarvoor geen vergunning aan te vragen, een melding van de berekende stikstofbelasting was voldoende. Maar door een uitspraak van de Raad van State in 2019 moeten PAS-melders nu alsnog over een vergunning beschikken. Die vergunning kunnen zij ontvangen als stikstofruimte beschikbaar is.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    15° / 10°
    50 %
  • Maandag
    17° / 6°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 10°
    60 %
Meer weer