Opkoopregelingen vertraagd, Brussel heeft meer tijd nodig

Het kabinet kan nog steeds niet starten met de eerste grote stap in de aanpak van het stikstofprobleem. De Europese Commissie heeft meer tijd nodig om de opkoopregelingen gericht op de piekbelasters goed te keuren.

Opkoopregelingen+vertraagd%2C+Brussel+heeft+meer+tijd+nodig
© Dirk Hol

Volgens de planning van minister Christianne van der Wal had zij in april met de ‘goudomrande’ opkoopregelingen voor de piekbelastersaanpak naar buiten moeten komen. Maandag bevestigen Haagse bronnen het bericht van RTL Nieuws dat dat pas in mei gaat gebeuren.

De oorzaak van de vertraging ligt in een aantal technische vragen over de regelingen die nog beantwoord moet worden. Er zou geen risico zijn dat Brussel de regeling alsnog afkeurt.


De regelingen waar op wordt gewacht zijn gericht op de grote stikstofuitstoters uit alle sectoren. Er komt een regeling voor piekbelasters, de LBV+ (Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties) waar 3000 bedrijven voor in aanmerking komen. En er komt een algemene LBV regeling waar 10.000 bedrijven voor in aanmerking komen.

Voor de opkoopregelingen is toestemming nodig uit Brussel, omdat mogelijk sprake is van verboden staatssteun. Strikt genomen zou de commissie opnieuw twee maanden kunnen nemen om de antwoorden van Nederland op haar aanvullende vragen te verwerken. Maar EU-bronnen verwachten dat de commissie al veel sneller een besluit kan nemen.

Het dagelijks bestuur van de EU is ‘zich geheel bewust van de gevoeligheid en de dringendheid van de zaak’ en zet zich in voor ‘een snelle beoordeling’, laat een woordvoerder weten aan het ANP.


Grote hap uit stikstofemissie

Met de opkoopregelingen wil het kabinet een grote hap uit de Nederlandse stikstofemissie nemen. Het is de bedoeling dat deze stikstofruimte wordt verdeeld over natuurherstel, legalisatie van de PAS-melder en het op gang brengen van de woningbouw. De nu opgelopen vertraging is een tweede tegenvaller voor het kabinet na het niet op tijd rondkomen van het Landbouwakkoord.

Op dit moment worden al boerderijen opgekocht. Dat vindt plaats onder de Maatregel Gerichte Aankoop en beëindiging veehouderijen (MGA). Deze geeft provincies de mogelijkheid om op vrijwillige basis piekbelasters aan te kopen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer