Limburg geeft impuls aan versterken ecosysteem Brightlands

Provincie Limburg geeft met een subsidie van 1,9 miljoen euro een flinke impuls aan het versterken van een ecosysteem op Brightlands Campus Greenport Venlo. De campus start met drie faciliteiten op het gebied van onderzoek en innovatie in de land- en tuinbouw.

Limburg+geeft+impuls+aan+versterken+ecosysteem+Brightlands
© Brightlands Campus Greenport Venlo

De drie projecten zijn het Food Concept Center, het Experience Center for Future Food en een fysieke landingsplek en werkplaats voor start-ups en spin-offs. Deze zijn gericht zijn op het realiseren van nieuwe, gedeelde onderzoeks- en demonstratiefaciliteiten.

De projecten worden gefinancierd vanuit de tweede tranche van de Regio Deal Noord-Limburg, waarmee provincie Limburg op dinsdag 11 april akkoord is gegaan. De Regio Deal Noord-Limburg richt zich op gezondheid in de breedste zin van het woord, zoals gezonde land- en tuinbouw, duurzaamheid en een gezond grensoverschrijdend ondernemersklimaat.


Blij met goedkeuring

Birgit Teunissen, manager strategische projecten bij Brightlands Campus Greenport Venlo, is blij met de goedkeuring van de provincie. 'Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar we zijn er klaar voor. De voorbereidingen zijn al in volle gang en iedereen staat te trappelen om te starten.'

De voorbereidingen zijn al in volle gang en iedereen staat te trappelen om te starten

Birgit Teunissen, manager strategische projecten bij Brightlands Campus Greenport Venlo

Het Food Concept Center is een doorontwikkeling en samenwerking van het huidige Test, Taste & Concept Center van Brightlands Campus Greenport Venlo, het Laboratory for Behavioural Gastronomy en Food Claims Centre Venlo van de Universiteit Maastricht.


Samenwerking

In samenwerking met de industriële partner Normec Foodcare en het innovatieve groentezaadbedrijf van BASF wordt gebouwd aan een expertisecentrum op het gebied van consumentenonderzoek en productoptimalisatie vanuit de beleving van de consument. De missie van dit centrum is om bedrijven en organisaties laagdrempelig toegang te geven tot kennis, kunde, faciliteiten en netwerk wat betreft consumentenonderzoek, sensorisch onderzoek en voedingsclaims.

Het tweede project is de ontwikkeling van het Experience Center for Future Food waarin bezoekers een multisensorische beleving van de trends en innovaties in de tuinbouw krijgen.


Trends en innovaties

Teunissen: 'Door gezonde voeding en de innovatieve productie ervan te laten ervaren, wordt de kennis van producten en de slagingskans op de markt vergroot. Daarnaast geeft het tonen van de nieuwste trends en ontwikkelingen perspectief aan boeren en tuinders als het gaat om nieuwe mogelijkheden, innovaties, producten en verdienmodellen.'

Bij het derde project gaat het om het creëren van een fysieke landingsplek voor start-ups en spin-offs. Hierdoor krijgen startende ondernemers op een laagdrempelige manier toegang tot faciliteiten, programma's, netwerken en partijen die goed aansluiten op hun behoeften. Zij kunnen op de campus werken aan innovaties die een bijdragen aan de toekomstbestendigheid van de agrifoodsector in de regio.


Doorontwikkelen campus

Met de start van de drie projecten kan Brightlands Campus Greenport Venlo zich verder ontwikkelen tot een hoogwaardig ecosysteem van bedrijven, kennisinstellingen en faciliteiten op het gebied van gezonde voeding en hoogwaardige tuinbouw. De projecten zijn allemaal gericht op het verder ontwikkelen van de onderzoeksinfrastructuur op de campus. 'Door onderzoeksapparatuur en faciliteiten open te stellen voor gedeeld gebruik en gezamenlijke investeringen te doen, kunnen we nieuwe ideeën en de ontwikkeling van innovatieve technologieën en producten stimuleren en versnellen', zegt Birgit Teunissen, manager strategische projecten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer