Boeren Midden-Delfland beloond voor duurzaamheidsprestaties

44 boeren in de gemeente Midden-Delfland hebben donderdagavond uit handen van landbouwminister Piet Adema, gedeputeerde Meindert Stolk, hoogheemraad Marcel Vissers en wethouder Fred Voskamp hun kringloopcertificaat uitgereikt gekregen.

Boeren+Midden%2DDelfland+beloond+voor+duurzaamheidsprestaties
© Arend van der Salm

In Midden-Delfland werken vrijwel alle melkveehouders al vijftien jaar samen met lokale overheden en provincie Zuid-Holland. Door hun inzet voor biodiversiteit, klimaat, bodem- en waterkwaliteit, gecombineerd met een beter verdienmodel voor de boer, krijgen zij jaarlijks een financiële waardering van het Hoogheemraadschap van Delfland, Rotterdam de boer op! en gemeente Midden-Delfland.

Evenals in voorgaande jaren zijn ook dit studiejaar de duurzaamheidsprestaties van de kringloopboeren verder verbeterd door het nemen van voer- en managementmaatregelen. Adema was onder de indruk van de aanpak en de resultaten in Midden-Delfland, waar hij oplossingen voor actuele vraagstukken bij elkaar ziet komen. Hij zei de Midden-Delflandse aanpak als inspirerend voorbeeld mee te nemen naar Den Haag.

De minister gaf aan het belang van zelfsturing op het boerenerf te ondersteunen. Voor het broodnodige perspectief voor de boerenbedrijven zijn volgens LTO Noord-afdeling Delflands Groen, provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Delfland en gemeente Midden-Delfland erkenning en borging van het doelgericht werken en maatwerkafspraken nodig.


Sturen op doelen

Kern van het programma 'Duurzaam Boer Blijven in Midden-Delfland' is het sturen op doelen in plaats van te focussen op maatregelen en regels.

Voorzitters Gertjan Hooijmans en Arnold van Adrichem van LTO Noord-afdeling Delflands Groen: 'We zien dat het ministerie van LNV een groot voorstander is van onze aanpak van sturen op doelen. Minister Adema bevestigde dit door zijn uitspraak dat elke boer verschillend is en op het eigen erf het stuur in handen zou moeten hebben. Maar zover zijn we nog niet. Ondanks de goede resultaten hebben wij in Midden-Delfland te lijden onder generieke maatregelen en regelgeving van de landelijke overheid. Recent voorbeeld is de aanwijzing als met nutriënten verontreinigd gebied in de aanpak van waterkwaliteit. Er moeten nu daadwerkelijk maatwerkafspraken worden gemaakt voor het broodnodige toekomstperspectief.'


Wethouder Fred Voskamp nodigt het ministerie van harte uit om gebruik te maken van de jarenlange kennis en ervaring van Midden-Delfland op het gebied van kringlooplandbouw: 'We zijn blij dat minister Adema na de zomer terug wil keren voor een bezoek aan onze melkveehouderijen. De kennis en kunde die we in vijftien jaar tijd hebben opgebouwd, kan een waardevolle bijdrage leveren aan de vraagstukken in het Nationaal Programma Landelijk Gebied.'

Voskamp stelt al jaren te werken met kritische prestatie-indicatoren en de duurzaamheidsprestaties van kringloopboeren te belonen. 'Sinds 2018 hebben zij een reductie van de stikstofemissie behaald van ruim 25 procent. Ook op de andere zes kritische prestatie-indicatoren, waaronder eiwit van eigen land, natuur en landschap en broeikasgasuitstoot, verbeteren onze boeren hun resultaten jaar na jaar. Dat laat zien dat de kringlooplandbouwaanpak van Midden-Delfland, waarbij alle lagen van de overheid intensief betrokken zijn en leren en kennis delen centraal staat, werkt. Midden-Delfland kan daarmee een proeftuin zijn voor heel Nederland.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer