Zuid-Holland: versnelde afbouw derogatie verzwakt gebiedsproces

De aanwijzing van Delfland als nutriëntverontreinigd gebied verzwakt het gebiedsproces in Midden-Delfland. De versnelde afbouw van de derogatie is volgens provincie Zuid-Holland een 'forse stap terug'. Dat stelt ze in een brandbrief aan landbouwminister Piet Adema. Eerder al drong Hoogheemraadschap van Delfland aan op herziening van de aanwijzing.

Zuid%2DHolland%3A+versnelde+afbouw+derogatie+verzwakt+gebiedsproces
© Twan Wiermans

Delfland is een van de drie gebieden die Adema eind vorige maand aanwees als nutriëntverontreinigd gebied. Hier hebben agrarisch ondernemers te maken met de aangescherpte gebruiksnorm van 220 kilo stikstof uit dierlijke mest per hectare.

Verder moeten de boeren na mais een vanggewas telen, ongeacht de grondsoort, en gelden voorwaarden voor het scheuren van grasland. De versnelde maatregelen zijn nodig om de waterkwaliteit te verbeteren en treffen enkele duizenden boeren.


Recente en gebiedsgerichte data laten volgens de provincie zien dat de melkveehouderij in Midden-Delfland niet het probleem is. 'Integendeel. In het graslandgebied van Midden-Delfland is sprake van een meerjarige verbetering van de oppervlaktewaterkwaliteit, waardoor de stikstofnorm voor oppervlaktewater in zicht is', schrijven provincie, Landschapstafel Bijzonder Provinciaal Landschap Midden-Delfland en gemeente Delfland aan de minister.

'Uit de waterkwaliteitsrapportage 2021 van Delfland blijkt dat de stikstofwaarden in het graslandgebied van Midden-Delfland bijna op de Kaderrichtlijn Water-norm zitten', aldus de partijen.De versnelde afbouw van de derogatie heeft directe consequenties voor de bedrijfsvoering van de kringloopboeren in Midden-Delfland, stellen de partijen. Zij zijn nu in het nadeel ten opzichte van hun collega-melkveehouders in Nederland. 'Bovendien voelt het bij de ondernemers als onrechtvaardig en een ontkenning van hun prestaties. Voor het zo kansrijke gebiedsproces is dit een forse stap terug.'


Een van de voorlopers

Volgens Zuid-Holland is de gewenste transitie van de landbouw in Delfland al een eind op weg en 'kunnen andere agrarisch ondernemers, overheden en anderen daar veel van leren'. 'Op dit moment zien we het gebiedsproces in Midden-Delfland als een van de voorlopers in Zuid-Holland om met de partijen constructief en langjarig te werken aan de doelen voor het Nationaal Programma Landelijk Gebied.'

Hoogheemraadschap van Delfland drong eerder al bij Adema aan op herziening van de aanwijzing. Volgens een woordvoerder van het hoogheemraadschap doet de aanwijzing 'geen recht aan de positieve ontwikkeling van de waterkwaliteit in het grasland en de inspanningen van de boeren'. Het hoogheemraadschap is 'verrast' door de aanwijzing. 'Wij zijn niet betrokken geweest bij de aanwijzing door het ministerie van LNV van ons gehele gebied als met nutriëntverontreinigd gebied.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  19° / 15°
  60 %
 • Donderdag
  20° / 13°
  50 %
 • Vrijdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer