Europese Commissie hekelt invoerverboden Oekraïens graan

De invoerverboden voor Oekraïens graan en andere landbouwproducten die Polen en nu ook Hongarije hebben ingesteld zijn niet acceptabel, stelt een woordvoerder van de Europese Commissie (EC). Handelsbeleid is iets waarover alleen de EC mag beslissen. Landen kunnen daarom niet zelfstandig beslissingen daarover nemen.

Europese+Commissie+hekelt+invoerverboden+Oekra%C3%AFens+graan
© Burt

Polen kondigde zaterdag verboden aan op de invoer van graan uit Oekraïne. Ook Hongarije heeft nu dat besluit genomen. Oekraïne kan veel minder graan dan normaal vervoeren via de Zwarte Zee, daardoor komt er meer over land binnen in landen in Centraal-Europa.

De prijzen staan daardoor onder druk. Volgens de landen waren de importverboden dan ook nodig om de eigen boeren te beschermen. De Poolse regering kwam pas in actie na boerenprotesten. Voor de regeringspartij Wet en Rechtvaardigheid (PiS) kwamen die protesten in een verkiezingsjaar zeer ongelegen. Het importverbod is compleet, benadrukte minister van ontwikkeling en technologie Waldemar Buda op Twitter. Dat houdt in dat de goederen ook niet door Polen mogen worden vervoerd.

Oekraïne betreurt Pools besluit

Het Oekraïense ministerie van Landbouwbeleid gaf zaterdag aan het besluit van Polen te betreuren. 'Poolse boeren hebben te maken met een moeilijke situatie, maar we benadrukken dat Oekraïense boeren met de moeilijkste situatie te maken hebben', zegt het ministerie. Oekraïne stelde voor om in de komende dagen tot een nieuwe overeenkomst te komen die beide partijen tevreden maakt.

Polen geeft aan wel te willen praten met Oekraïne om afspraken te maken over een systeem dat ervoor moet zorgen dat landbouwgoederen die worden doorgevoerd, niet op de Poolse markt terecht kunnen komen. Volgens het Oekraïense staatspersbureau Ukrinform wordt daar maandag voor het eerst over gepraat.

Oekraïne vervoerde dankzij de met Rusland, Turkije en de Verenigde Naties gesloten graandeal nog altijd verreweg het grootste deel van zijn landbouwproducten via de Zwarte Zee. Volgens Oekraïne ging het om circa 3 miljoen ton graan per maand tegen 200.000 ton graan die via Polen naar andere Europese havens werd vervoerd. Verder komen iedere maand ongeveer 300.000 tot 500.000 ton oliën, suiker, eieren, vlees en andere producten Polen binnen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer