EC overlegt woensdag met landen die Oekraïens graan weren

De Europese Commissie (EC) praat woensdag met de vijf EU-landen die geen Oekraïens graan meer willen binnenlaten. De EC werkt onder meer aan extra compensatie voor boeren in Polen, Hongarije, Slowakije, Roemenië en Bulgarije die worden gedupeerd door de instroom van het goedkope graan.

EC+overlegt+woensdag+met+landen+die+Oekra%C3%AFens+graan+weren
© Burt Sytsma

De vijf landen klagen al langer dat hun boeren in de knel komen door de importen uit Oekraïne. De invoeren uit het land zijn sinds de Russische invasie al deels verschoven van Arabische en Afrikaanse landen naar de Europese Unie (EU), die de toegang vergemakkelijkte om Oekraïne te ondersteunen.

Polen besloot afgelopen zaterdag Oekraïens graan en een aantal andere voedingswaren voorlopig te weren, ook al noemt de EC – die in principe over het Europese handelsbeleid gaat – dat 'onacceptabel'. Ook Hongarije, Slowakije en Roemenië trokken zich niets aan van het dagelijkse EU-bestuur en volgden het voorbeeld van Polen. Bulgarije overweegt hetzelfde te doen.


Eurocommissaris Valdis Dombrovskis voor handel spreekt woensdag met de vijf Oost-Europese lidstaten en Oekraïne, meldt de EC. Ze zullen zich buigen over de huidige kwesties. De commissie trok vorige maand al ruim 56 miljoen euro uit om benadeelde boeren te helpen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer