Topvrouw WFP: 'Honger is voor Europa en VS nationale veiligheidskwestie'

De Europese Unie en de Verenigde Staten moeten honger in de wereld gaan zien als nationale veiligheidskwestie vanwege de impact ervan op migratie. Dat zegt de nieuwe baas van het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, Cindy McCain.

Topvrouw+WFP%3A+%27Honger+is+voor+Europa+en+VS+nationale+veiligheidskwestie%27
© Twan Wiermans

Volgens Cindy McCain zijn landen als China en de Arabische Golfstaten aan zet om tekorten aan voedsel en brandstof op te vangen en op die manier de wereld te beschermen tegen een mogelijk 'catastrofale' hongercrisis.

McCain stelt ook dat Rusland honger inzet als oorlogswapen door het belemmeren van de export van Oekraïens graan. Het aantal mensen dat wereldwijd met voedselonzekerheid wordt geconfronteerd, steeg tot een recordaantal van 345 miljoen eind vorig jaar, vergeleken met 282 miljoen in 2021.

Dit jaar zou nog erger kunnen zijn, waarschuwt McCain in gesprek met Politico. Zo maakt de Hoorn van Afrika de ergste droogte in veertig jaar door en is Haïti geconfronteerd met een scherpe stijging van de voedselonzekerheid. '2023 wordt catastrofaal als we niet aan het werk gaan en het geld inzamelen dat we nodig hebben', verwacht McCain. We hebben veel meer nodig dan vroeger.'


Tandje erbij

Niet-westerse landen, die van oudsher minder bijdragen aan het WFP, moeten een tandje bijzetten om het tekort op te vangen, zegt McCain, specifiek wijzend op China en de olierijke Arabische Golfstaten. China droeg vorig jaar 11 miljoen dollar bij aan WFP-fondsen, vergeleken met 7,2 miljard dollar gedoneerd door de Verenigde Staten.

'Er zijn enkele landen die in principe niet hebben deelgenomen of op een lage manier hebben deelgenomen. Ik zou onze vrienden uit het Midden-Oosten en China willen aanmoedigen om wat meer bij te dragen', zegt McCain. 'Elke regio, elk land moet de financiering opvoeren.'


Of het pleidooi van McCain, de weduwe van voormalig presidentskandidaat John McCain, in goede aarde valt, is nog te bezien. De spanningen tussen de Verenigde Staten en China zijn de laatste tijd alleen maar toegenomen. Bovendien stuurt China ook op eigen initiatief voedselhulp, afgelopen zomer nog naar de Hoorn van Afrika.


Alternatief

Landen die aarzelen om meer geld in voedselhulp te steken, moeten volgens McCain nadenken over het alternatief. Met name Europa zou de dupe kunnen worden van een nieuwe migratiegolf uit Afrika en het Midden-Oosten.

'Voedselzekerheid is een kwestie van nationale veiligheid', legt McCain uit. 'Geen enkele vluchteling wil zijn thuisland verlaten, maar ze worden gedwongen omdat ze niet genoeg eten hebben en hun gezin niet kunnen voeden. Het komt er dus op neer dat als je een stabiele wereld wilt, voedsel daarin een grote speler is.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  17° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer