Gemeentebestuur Westland stemt in met Masterplan Flora Campus

Het gemeentebestuur van Westland geeft groen licht aan het Masterplan Flora Campus. Met het gebiedsplan spreekt het Westland de ambitie uit om internationaal een vooraanstaande rol te blijven spelen in de tuinbouw.

Gemeentebestuur+Westland+stemt+in+met+Masterplan+Flora+Campus
© Bert Hartman

De campus beslaat 23 hectare, ligt naast het World Horti Center en moet een plek worden met ruimte voor leren, ondernemen en wonen. In het masterplan komen onderwijs, kennis op het gebied van glastuinbouw en tuinbouwtechnologie samen.

Het plan voorziet in een campus die zich toespitst op twee thema's: horti tech gericht op de ontwikkeling van digitalisering en robotisering en horti health, waarbij het accent ligt op de toepassing van tuinbouwproducten op de gezondheid van mensen. 'Kennis, kunde en vakmanschap ontmoeten elkaar op de campus,' merkt economiewethouder Pieter Varekamp (VVD) op.


Integrale benadering

Varekamp stelt dat bij de onderwijsambities de integrale benadering centraal staat. 'Samen met universiteiten, hogescholen, mbo- en vmbo-onderwijs, onderzoeksinstellingen en het Westlandse bedrijfsleven worden nieuwe systemen ontwikkeld voor bijvoorbeeld robotisering en digitalisering en het gebruik van stoffen uit tuinbouwproducten voor medicijnen.'

Kennis, kunde en vakmanschap ontmoeten elkaar op de Flora Campus

Pieter Varekamp, economiewethouder gemeente Westland

De glastuinbouw in het Westland profiteert hiervan door de uitkomsten van onderzoek en de toepassing van nieuwe technieken. 'Bedrijven kunnen hier, in consortia, gezamenlijk proeven doen die niet op het eigen bedrijf kunnen worden uitgevoerd, bijvoorbeeld wanneer het kapitaalintensief of risicovol is', licht de wethouder toe.


Extra werkgelegenheid

De clustering van kennis zorgt voor veel extra werkgelegenheid, zegt Varekamp. 'Dat geldt zowel voor de producenten van de technologie als de dienstverleners, zoals installatie-, octrooibedrijven en handelsbedrijven. Om die extra werknemers en studenten te kunnen huisvesten, is in het masterplan ook veel ruimte voor extra woningen voor kenniswerkers, maar bijvoorbeeld ook voor arbeidsmigranten.'

De bundeling van ruimtelijke functies is volgens de wethouder de kracht van dit campusconcept. Een andere belangrijke voorwaarde voor de ontwikkeling van het gebied is de bereikbaarheid met hoogwaardig openbaar vervoer. Hiervoor wordt een zogeheten mobiliteitshub ontwikkeld.


Uitgebreide keten

Volgens Varekamp past de campus in het DNA van de gemeente: 'Het Westland heeft in al die jaren een uitgebreide keten opgebouwd. Behalve de producenten zijn ook de aannemers, installateurs, technologieproducenten en kassenbouwers samen meegegroeid. Dit zie je vrijwel nergens ter wereld.'

De focus ligt de komende tijd op het bestemmingsplan, grondverwerving en gronduitgifte en het verder stimuleren van de samenwerking binnen de campus, legt de wethouder uit. Het masterplan moet nog worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Op maandag 17 april wordt het plan toegelicht tijdens een informatiebijeenkomst voor ondernemers en inwoners.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 17°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer