Hectiek tijdens teeltwisseling levert opnieuw overtredingen op

Bij een controle door twintig toezichthouders langs tuinbouwbedrijven in het Westland, Midden-Delfland en Oostland zijn eind vorige maand zeventien overtredingen geconstateerd. De controle richtte zich specifiek op bedrijven die bezig zijn met de teeltwisseling.

Hectiek+tijdens+teeltwisseling+levert+opnieuw+overtredingen+op
© Koen van Wijk

Die gerichte controle is volgens Robbert Ballings van Hoogheemraadschap Delfland nodig omdat de teeltwisseling elk jaar weer effect heeft op de waterkwaliteit. De teeltwisseling is voor glastuinders vaak een hectische periode.

Afgedragen gewassen en substraat worden geruimd en bedrijven krijgen meteen ook een grondige schoonmaakbeurt. 'Door die hectiek wordt niet altijd zorgvuldig gewerkt', merkt de handhaver. 'We zien dat ieder jaar en ook nu weer terug in de waterkwaliteit rond tuinbouwbedrijven.'


Hogere concentraties

Ballings geeft aan dat in de periode rond de teeltwisseling vooral hogere concentraties van nutriënten, gewasbeschermingsmiddelen en reinigingsmiddelen in het oppervlaktewater worden gemeten. 'Er wordt meer restwater geloosd, er ontstaan lekstromen vanuit containers met gewas- en substraatresten, er liggen gewasresten naast containers en er spoelt vervuild water van erfverhardingen naar de watergangen.'Hoewel de waterkwaliteit in het algemeen het afgelopen decennium flink is verbeterd, valt er nog veel winst te behalen, stelt Ballings. 'Telers weten ook dat de puntjes op de i moeten en werken daar doorgaans goed aan mee. Desondanks zien we tijdens de teeltwisseling nog veel misgaan. Strengere handhaving is daarom nodig.'


Letten op onregelmatigheden

Twintig toezichthouders zijn op 27 oktober per auto en te voet langs bedrijven gegaan om te letten op onregelmatigheden. In zeventien gevallen vonden de handhavers dat er sprake was van een overtreding. Tegen twaalf bedrijven is bestuursrechtelijk opgetreden met een schriftelijke waarschuwing, al dan niet voorzien van een dwangsom. In vijf situaties is een proces-verbaal opgemaakt, geeft Ballings aan.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer