Uitstel waterzuivering in Westland

Glastuinders die zijn aangesloten bij de Waterzuiveringscoöperatie Westland krijgen tot 2024 uitstel van de verplichte waterzuivering.

Uitstel+waterzuivering+in+Westland
© Thierry Schut

Tijdens de deze week gehouden commissievergadering ruimte van gemeente Westland bleek dat de Raad van State akkoord is met zo'n uitstel. De plicht kan worden opgeschort omdat de Crisis- en herstelwet het collectieve zuiveringsproject ziet als een experiment.

De Waterzuiveringscoöperatie Westland, een project van Glastuinbouw Nederland, Hoogheemraadschap van Delfland, provincie Zuid-Holland en gemeente Westland, wacht nog op de norm voor bromaat. Dit ontstaat bij het zuiveren van water met ozontechniek.


Grens vaststellen

Als die norm bekend is, kan de zuiveringinstallatie daarop worden afgestemd. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat moet de gevraagde grens nog vaststellen.

Volgens wethouder Leen Snijders van gemeente Westland heeft het ministerie tijdens overleg over de Westlandse waterzuivering laten doorschemeren dat die 'zeer streng' zal zijn. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat bromaat kankerverwekkend is.


Driehonderd glastuinbouwbedrijven

Bij Waterzuiveringscoöperatie Westland zijn driehonderd, vooral kleinere glastuinbouwbedrijven aangesloten. Zij zijn gezamenlijk goed voor een oppervlak van 1.000 hectare, een kwart van het glastuinbouwareaal in de gemeente.

In het Westland zuiveren glastuinders verder individueel, lozen zij niet of ze zijn betrokken bij coöperatie De Vlot in 's-Gravenzande, die water eerst verzamelt en zuivert voordat ze loost.


Via riool

Het afvalwater van Waterzuiveringscoöperatie Westland wordt via het riool afgevoerd naar afvalwaterzuiveringsinstallatie (AWZI) Nieuwe Waterweg. Deze installatie moet zo worden geoptimaliseerd dat ze 95 procent van de gewasbeschermingsmiddelen uit het water krijgt en verder medicijnresten en meststoffen verwijdert.

De leden van Waterzuiveringscoöperatie Westland betalen sinds begin vorig jaar voor de waterzuivering. Dit geld wordt gebruikt voor onderzoek naar hoe de technische installatie in AWZI Nieuwe Waterweg kan worden verbeterd.


Verplicht

Sinds 1 januari 2021 is de zuivering voor collectieven verplicht. Glastuinders die individueel zuiveren, moesten hun zaken begin 2018 in orde hebben. Het afvalwater van de driehonderd leden van de coöperatie wordt nu nog met beperkte zuivering in de Nieuwe Waterweg geloosd. De nieuwe installatie moet in de toekomst ook het water zuiveren op nitraat en fosfaat afkomstig uit de glastuinbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer