Ideale gezondheid varkens levert enorme meerwaarde op

Een ideale diergezondheid kan de Britse varkenshouderij bijna 1 miljard euro opleveren. Dat stellen onderzoekers van de Britse Universiteit van Liverpool en de Zwitserse Universiteit van Bern.

Ideale+gezondheid+varkens+levert+enorme+meerwaarde+op
© Varkens Archief

De onderzoekers hebben de technische en economische gegevens en de diertellingen benut die beschikbaar zijn bij Defra (overheid), AHDB (Bitse land- en tuinbouw) en Agrovision. In hun studie vergeleken ze de huidige prestaties van de Britse varkenssector met die van een hypothetisch perfecte varkenssector. De varkensbedrijven hebben de zaken allemaal tiptop op orde en er is geen enkel verlies door gezondheidsproblemen.

Ziekte is een van de belangrijkste veroorzakers van de milieu-impact van de veehouderij. De efficiëntie vermindert onder meer door een hogere uitval, een verminderde voederconversie en omdat het langer duurt voordat het eindgewicht wordt bereikt.

Het verschil in rendement tussen perfectie en de huidige gemiddelde prestaties becijferden de onderzoekers op 978 miljoen euro per jaar voor de hele Britse varkensstapel. Dat is bijna het dubbele van de huidige productiewaarde van de varkenssector in het Verenigd Koninkrijk, concluderen ze.


Onrealistisch maar richtinggevend

De onderzoekers geven aan dat het scenario onrealistisch is, maar het toont wel het enorme belang aan van diergezondheid. Niet alleen voor de milieu-impact, maar ook voor het dierenwelzijn. Werken aan diergezondheid zal bijdragen aan een betere reputatie van de varkenssector.

'Kleine winsten in worpgrootte, overleving voor en na spenen, efficiëntie van voederconversie, een hogere groei en een lagere uitval zouden al grote voordelen opleveren voor de winstgevendheid van varkensbedrijven in combinatie met een lagere milieu-impact', reageert Miranda Bowden-Doyle, wetenschapper diergezondheid en dierenwelzijn van AHDB. Deze Bitse land- en tuinbouwbond zette het project op, financierde het en meldde dit resultaat op zijn website.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 7°
  20 %
 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
Meer weer