Pluimveehouder: 'Biologisch produceren niet meer haalbaar voor ons'

Biologische eieren zijn in de supermarkt zo duur dat klanten worden ontmoedigd om ze te kopen. Pluimveehouders zien niets terug van de prijsstijging, merkt ook Gerd-Jan Vlastuin uit het Overijsselse Dalfsen.

'Ik vind het prima dat de eieren duurder zijn in de supermarkt, als de boer daar maar iets van terugziet', zegt Vlastuin. 'Toen we vijf jaar geleden begonnen met biologisch, kregen we 15 cent per ei. Toen kostten de eieren in de supermarkt 25 à 30 cent. Nu krijgen we nog steeds 15 cent, terwijl de eieren in de supermarkt rond de 45 cent kosten. Dat gat vind ik erg groot.'

De pluimveehouder levert eieren aan de supermarkt en heeft een eierautomaat op het erf staan. Per verkocht ei via de automaat houdt hij 15 cent meer over, terwijl de eieren er een stuk goedkoper zijn dan in de supermarkt. De ondernemer ziet niets terug van de hoge prijzen, terwijl produceren fors duurder is geworden. 'De kosten zijn behoorlijk gestegen. Zo is de voerprijs bijna verdubbeld', licht hij toe.


Terug naar gangbare productie

De gevolgen van de supermarktprijzen zijn duidelijk. Een op de vijf pluimveehouders is afgelopen jaar overgestapt van biologisch naar gangbaar. Vlastuin is een van hen. 'Door de hoge prijs is er vraaguitval, dus er worden minder biologische eieren verkocht. Voor ons was biologisch produceren helaas niet meer haalbaar. Dus we zijn nu, hopelijk tijdelijk, overgeschakeld naar gangbare productie.'

De ondernemer is tevreden als een deel van de prijsstijging in de supermarkt bij de boer terechtkomt, zodat produceren rendabel blijft. 'Als we 1,5 tot 2 cent per ei meer hebben, zijn we al blij.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer