Kosten biologisch ei stijgen sneller dan prijs

De hogere prijzen die biologische legpluimveehouders krijgen voor eieren zijn niet toereikend om de snel stijgende kosten te dekken. De Biologische Pluimveehouders Vereniging (BPV) houdt er rekening mee dat pluimveehouders kiezen voor (tijdelijke) leegstand.

Kosten+biologisch+ei+stijgen+sneller+dan+prijs
© Twan Wiermans

'We zitten in een moeilijke en spannende periode', zegt pluimveehouder en BVP-bestuurslid Willem van Mourik. 'Naast kosten die sneller omhooggaan dan de opbrengsten, zorgt vogelgriep voor veel onzekerheid.' Afzetproblemen zijn er niet in de biologische legsector. De eieren vinden vlot hun weg naar de afnemers.

De grootste kostenpost vormt het voer. De prijs van biologische legvoeders is sneller gestegen dan van conventioneel voer. Dat komt onder meer omdat het aanbod van biologische mengvoergrondstoffen krapper is en, voor sommige producten, zelfs al helemaal is opgedroogd.


Dure leghennen

Een andere snelstijgende kostenpost is die van jonge leghennen. Hogere prijzen van voer en energie spelen hierbij een rol. Daarnaast speelt dat in de biologische legsector met ingang van dit jaar strengere eisen gelden. Zo is het verplicht dat de kuikens afkomstig zijn van biologische moederdieren. Ook gelden voor opfokbedrijven striktere stalbezettingseisen.


In de biologische legpluimveehouderij is het gebruikelijk om te werken met contracten die de duur van een of twee koppels hennen omvatten. Dit betekent een vaste eierprijs voor pluimveehouders in de contractperiode. Vanwege de sterk gestegen kosten, betalen een aantal supermarktketens een toeslag op de eierprijs aan het pakstation. 'Maar per saldo komen we tekort', zegt Van Mourik.

De enige oplossing om de situatie financieel gezonder te maken, is volgens de BPV-bestuurder dat supermarkten meer betalen voor biologische eieren. 'Zij zijn de enige schakel in de eierketen die dat met behoud van marge zouden kunnen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer