LTO Noord: potentiële werknemer heeft behoefte aan duidelijkheid

Voor het aantrekken van werknemers van buiten de agrarische sector is het van belang dat werkgevers duidelijk zijn over de arbeidsvoorwaarden en ook over de functie die een potentiële arbeidskracht kan invullen. Dit stelt Robert Veenstra, projectleider arbeid en werkgeverschap bij LTO Noord.

LTO+Noord%3A+potenti%C3%ABle+werknemer+heeft+behoefte+aan+duidelijkheid
© Niels de Vries

Volgens Veenstra kijkt de Nederlandse beroepsbevolking overwegend positief naar de land- en tuinbouw. 'Het maatschappelijk en economisch belang wordt erkend. Verder is het een sector waar veel mensen trots op zijn en waarvan het bekend is dat hard werken hoog in het vaandel staat.'

Veenstra sprak deze week tijdens het webinar 'Help! Hoe kom ik aan personeel?' van LTO-vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen. Voor zijn inleiding verwees de arbeidsspecialist onder meer naar het onderzoek dat in 2022 onder ruim 1.200 werkende Nederlanders is uitgevoerd in opdracht van diverse land- en tuinbouworganisaties.


In het onderzoek was de centrale vraag aan de respondenten in hoeverre zij een baan in de land- en tuinbouw zien zitten. Daarop antwoordde 28 procent positief. Van deze groep zegt vervolgens 29 procent dat de boomkwekerij een van de favoriete sectoren is om in te werken. Ook onder meer de fruitteelt en glastuinbouw zijn populair bij de werkenden die aan de slag willen in de land- en tuinbouw.


Voldoende uitzendkrachten

'De algemene tendens, ook onder boomkwekers, is dat er nauwelijks Nederlandse werknemers zijn te vinden. De meeste bedrijven stellen dat ze al blij zijn als ze voldoende uitzendkrachten kunnen krijgen. Dit onderzoek bewijst dat er wel degelijk een positief sentiment is bij de Nederlandse beroepsbevolking', meldt Veenstra.

Naast de maatschappelijke betekenis wordt de land- en tuinbouw door de werkenden onder meer gewaardeerd vanwege de mogelijkheid om buiten te werken, de verbinding met de natuur en dieren en ook de afwisseling in het werk. Uit het arbeidsonderzoek blijkt wel dat zij minder positief zijn over de geboden salarissen, de secundaire arbeidsvoorwaarden, de doorgroeimogelijkheden en de balans tussen werk en privé.

Veenstra: 'Ons advies aan met name tuinders die mensen zoeken, is om transparant te zijn over de arbeidsvoorwaarden en duidelijk aan te geven wat voor werkzaamheden bij een bepaalde functie horen. Verder is het goed om waar mogelijk in te spelen op afwisselend werk en het werken met de natuur. Uit ervaring en onderzoek weten we verder dat lokaal werven vaak het meest efficiënt is. Veel werkzoekenden richten zich op vacatures in hun directe woonomgeving.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 11°
  5 %
 • Woensdag
  22° / 12°
  5 %
 • Donderdag
  20° / 15°
  20 %
Meer weer