Oekraïne-vlogger Kees Huizinga: 'Transport van graan wordt door de Russen vertraagd'

In De week van Kees Huizinga vertelt deze Nederlandse boer in Oekraïne wat hij merkt van boeren in een land in oorlogstijd. Huizinga bezoekt in deze aflevering onder meer een graanoverslag waar treinwagons worden geladen voor transport over Europees spoor.

Huizinga heeft het geluk dat zijn boerderij relatief dicht bij een haven ligt. Met behulp van vrachtwagens heeft hij dan ook zijn oogst van 2022 kunnen transporteren naar de schepen voor verder vervoer. 'De export van graan blijft een probleem. In vredestijd waren er aan de Zwarte Zee wel tien havens voor graanoverslag. Nu zijn er nog maar drie havens rondom Odessa die gebruikt kunnen worden. Dus die capaciteit is veel te laag.'

Daarom gaat het Oekraïne volgens Huizinga ook niet lukken de hele oogst van 2022 weg te werken voordat de oogst van dit jaar begint. 'De schatting is dat zo'n 10 miljoen ton aan graan overblijft. En de Russen, die de schepen moeten controleren in Istanboel, vertragen het transport met opzet. Ze sturen te weinig controleurs waardoor schepen grote vertragingen oplopen.'

De Nederlandse ondernemer heeft in de afgelopen tijd tal van video's ontvangen van burgers, militairen en ziekenhuispersoneel die hem en stichting De Leeuw Kiev danken voor de generatoren waarmee de Oekraïners de winter zijn doorgekomen. Zijn achterbuurman Sergiy vecht in de loopgraven aan het front en hij stuurde Huizinga een video van de zware gevechten.


De week van Kees Huizinga is elke vrijdag te zien via nieuweoogst.nl/boeren-in-oekraine

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer