'Landbouwakkoord vraagt mondiale blik'

Leeuwarden, een grijze zaterdag in november. Ik zag ze bij de oude Waag staan voor een groepsfoto: vijftien mensen met vlaggen en slogans. Namens Slow Food presenteerden ze een manifest aan politici voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Boodschap: zet voedsel op jullie verkiezingsprogramma. Het winkelend publiek ging vooralsnog door met waar het mee bezig was: koopjes voor de feestdagen.

%27Landbouwakkoord+vraagt+mondiale+blik%27
© Dirk Hol

Een groot contrast met 20 april 1986 in Rome. Aan het Piazza di Spagna demonstreerden duizenden mensen tegen de komst van McDonald's naar Rome. Zij riepen: 'We willen geen fastfood, we willen slowfood.' De Italiaan Carlo Petrini werd leider van deze beweging, die nu actief is in 150 landen. Vorig jaar trad hij af als voorzitter. Zijn filosofie was dat voedsel meer is dan calorieën en bouwstoffen voor het lichaam. Voedsel vraagt om onthaasten. Neem tijd voor wat je eet. De beste ideeën ontstaan aan de eettafel, ook in de lobbywereld van Brussel.

Slow Food bracht heel wat op gang, maar kreeg ook kritiek: dat dit toch vooral een netwerk was van hipsters en foodies met veel tijd en geld. Je weet wel, de elite in de grachtengordel. Maar een paar jaar later, in 1992, kwam er al een Europees programma voor de bescherming van regionaal en historisch uniek voedsel dat vooral in Italië en Frankrijk goed scoort. Je hebt drie categorieën van beschermde producten: oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele specialiteiten. In Nederland doen we er weinig mee. Misschien past dat bij onze cultuur van 'doe maar gewoon'? Een broodje kaas voor de lunch in plaats van Prosciutto di Parma? Volgens mij een gemiste kans.

De komende tijd zijn wij druk met het Nederlandse Landbouwakkoord. Ik hoop dat de partijen, ondanks de tijdsdruk, ruimte pakken om samen te genieten van goed voedsel en dat hen dat inspireert voor beter voedselbeleid – genoeg, veilig, gezond, duurzaam en eerlijk. Regionaal, maar ook wereldwijd. Ik hoop dat burgers en consumenten zich er ook mee bemoeien. Anders krijgen we weer discussie over prijsverhogingen en waarvoor dan? Goed voedsel maken gaat niet vanzelf.

Slow Food bracht heel wat op gang, maar kreeg ook kritiek: dat dit toch vooral een netwerk was van hipsters en foodies met veel tijd en geld

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO

Gebleken is trouwens dat veel Italianen toch van fastfood houden: anno 2022 waren er in Rome 54 vestigingen van McDonald's. De nieuwe voorzitter van Slow Food is Edward Mukiibi uit Oeganda in Afrika. Een continent waar miljoenen mensen dagelijks te weinig voedsel krijgen, laat staan dat het altijd veilig, gezond en duurzaam is. Voedsel vraagt om een wereldwijd Landbouwakkoord. Hopelijk wordt dat ook een Nederlands actiepunt in 2023.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer