Ctgb laat fungicide Tern toe tegen bladziekten in bieten

Tern is als nieuw fungicide door het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) toegelaten in de teelt van suikerbieten. Volgens toelatingshouder Syngenta heeft de werkzame stof fenpropidin een goede werking op diverse bladziekten, zoals cercospora, ramularia, roest en valse meeldauw.

Ctgb+laat+fungicide+Tern+toe+tegen+bladziekten+in+bieten
© Job Hiddink

De druk van cercospora in bieten neemt de laatste jaren toe. Het bestrijden van deze bladziekte met middelen op basis van triazolen is een uitdaging, stelt Syngenta. Tern zou hierin verandering moeten bieden. Het landbouwconcern adviseert Tern toe te voegen in een dosering van 0,5 liter per hectare aan de gebruikelijke toepassing van Bicanta of Belanty.

Het nieuwe fungicide verhoogt de werkzaamheid van andere middelen en zorgt voor het nodige resistentiemanagement. Verder heeft het Ctgb Venzar 500 SC toegelaten als onkruidbestrijdingsmiddel in de bietenteelt. Pico is door het college toegelaten als herbicide in de teelt van wintergraan, met uitzondering van kanariezaad en spelt.


Uitbreiding voor Serenade

De toelating voor het biologische fungicide Serenade wordt uitgebreid met toepassing in de teelt van zaaiuien. Daarnaast heeft het Ctgb besloten om het wettelijk gebruiksvoorschrift van de middelen Ohayo en Golix Queen aan te passen.


De toelating voor het herbicide Temsa SC is verlengd. Het middel dient ter bestrijding van eenjarige breedbladige onkruiden en hanepoot in de maisteelt. Ook het insecticide Harpun heeft een nieuwe toelating. Van de middelen Ridomil Gold, Budget Metalaxyl-M SL, Bonalan, Bamazal, Baoikass, Vatimaas EC en Wopro Milo Gold wordt de toelating ingetrokken. Voor al deze middelen zijn uiterste verkoopdata en uiterste data voor gebruik bij oude voorraden vastgesteld.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer