Biologisch fungicide mag nu ook in perenteelt

Het biologisch fungicide Trianum-P heeft nu ook een toelating gekregen voor de beheersing van zwartvruchtrot in de perenteelt. Dat maakt het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) bekend.

Biologisch+fungicide+mag+nu+ook+in+perenteelt
© Vidiphoto

Praktijkproeven met onder meer Trianum-P lieten in de afgelopen jaren zien dat het biologisch fungicide een bouwsteen kan zijn in de beheersing van zwartvruchtrot in peren. Eigenaar Koppert van Trianum-P ontwikkelde de toepassing verder en startte in 2022 een toelatingstraject samen met de Nederlandse Fruittelers Organisatie. De toelating is dus in korte tijd gerealiseerd.

Verder besloot het Ctgb in de laatste collegevergadering tot de toelating van het insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel Fibro. Dit mag worden gebruikt in pootaardappelen en de onbedekte teelten van lelie, calla en zantedeschia. Ook laat de instantie het middel Karate toe als insectenbestrijder in de aardappel- en maisteelt. Insignia is als waterdispergeerbaar granulaat toegelaten als fungicide in de mais.


Veel uitbreidingen

Naast het besluit over Trianum-P besloot het Ctgb tot uitbreiding van het herbicide Laudis, spruitremmingsmiddel Itcan SL 270, fungicide Allstar, fungicide Azbany en insectenbestrijdingsmiddel Velifer.


De toelatingen van de fungiciden Tecto 500 SC en Prestop 4B worden verlengd. Ook de toelating van het herbicide Stallion Sync Tec wordt verlengd, met het voorschrift voor gebruik van driftreducerende doppen van 97,5 procent en een restrictie die toepassing in grondwaterbeschermingsgebieden uitsluit.

De toelatingen van de volgende middelen trekt het Ctgb in: Amiplus Azoxystrobin, CropGuard Propyzamide 400, CropGuard Abamectin en CropGuard Metribuzin 600 SC. Hiervoor geldt een opgebruiktermijn tot uiterlijk 31 juli 2024. De opgebruiktermijn voor CropGuard Propyzamide 400 ligt op 27 juli 2024.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer