Masterplan: verdubbeling consumptie peulvruchten haalbaar in zes jaar

Boeren die op grote schaal plantaardige eiwitten telen en consumenten die twee keer zoveel peulvruchten eten, lijkt iets voor de lange termijn. Toch is het haalbaar binnen zes jaar. Dat stellen vijf initiatiefnemers van het masterplan Economically-Powered Protein Transition through Innovation in Chains (Eppic).

Masterplan%3A+verdubbeling+consumptie+peulvruchten+haalbaar+in+zes+jaar
© Huisman Media

Financieel dienstverlener Deloitte rekende uit dat het masterplan 2,6 miljard euro aan economische activiteit katalyseert en bijdraagt aan het behalen van klimaat- en natuurdoelen. Bovendien levert het verdienvermogen op voor Nederlandse boeren.

De vijf initiatiefnemers van het plan zijn Wageningen University & Research (WUR), het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV), ZLTO, Larive International en Next Food Collective. Namens deze initiatiefnemers diende het ministerie van LNV een aanvraag in bij het Nationaal Groeifonds.


Eppic in cijfers.
Eppic in cijfers. © Eppic

In hun gezamenlijke persbericht melden de initiatiefnemers dat de verschuiving van dierlijke naar plantaardige eiwitten niet snel genoeg gaat om de nationale doelen voor klimaat, stikstof en het tegengaan van ontbossing te halen. Een versnelling van de transitie is volgens hen noodzakelijk.



De ambitie van de 87 betrokken partijen bij Eppic is om de inname van peulvruchten in Nederland te verdubbelen voor 2030. Voor boeren is het plan gericht op economische haalbaarheid bij het telen van gewassen met veel plantaardige eiwitten. Dit betreft gewassen als sojabonen, erwten, veldbonen en lupine.

Voor die economische haalbaarheid moet onder meer de opbrengst per hectare omhoog. Bij de consument draait het in het plan om het veranderen van de fysieke omgeving, zoals het aanbod in supermarkten of items op een menu. Hierdoor komt iedereen op meer plekken in aanraking met plantaardige eiwitten.


2,6 miljard euro groei

Doel binnen Eppic is om lopend onderzoek en andere bestaande initiatieven samen te brengen en ontbrekende kennis aan te vullen om de eiwittransitie te versnellen. Het plan moet een groei van 2,6 miljard euro op economische activiteiten opbrengen. Verder zou de sojaimport met een derde kunnen worden teruggebracht.


Naast economische voordelen biedt Eppic ook pluspunten voor het milieu. Het betekent een vermindering van 640 miljoen kilo CO2-equivalente emissies, een reductie van 10 miljoen kilo stikstof en een vermindering van het landgebruik met 7 procent voor het Nederlandse voedselpatroon.

De initiatiefnemers verwachten dat de opgedane kennis ook voor de wereldwijde eiwittransitie van waarde is. 'Nederland beschikt al over veel expertise voor innovatie in de landbouw en de complete voedselketen', zegt Stacy Pyett, WUR-programmaleider Proteins for Life. 'Voor wat betreft de eiwittransitie is nu het moment om wereldwijd een koploperspositie in te nemen.'

Voor het Eppic-plan is in totaal een bijdrage van 96 miljoen euro aangevraagd bij het Nationaal Groeifonds.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer