SPNA oogst 14 ton per hectare in rassenproef wintertarwe

De gemiddelde opbrengst van wintertarwe in de rassenproef op de Stichting Proefboerderijen Noordelijke Akkerbouw (SPNA)-locatie Ebelsheerd is 14 ton per hectare. Het betreft het onderzoek met ziektebestrijding.

SPNA+oogst+14+ton+per+hectare+in+rassenproef+wintertarwe
© Koos van der Spek

De gemiddelde opbrengst op het Groningse proefbedrijf in Nieuw Beerta is 12,8 ton per hectare voor het wintertarwe-object zonder ziektebestrijding. De omstandigheden tijdens het oogsten op 1 augustus waren goed, meldt SPNA. Het gemiddelde vochtgehalte in de proef noteert 17 procent.

SPNA voert jaarlijks de rassenproef uit op voorvrucht wintertarwe. De onderzoekers voeren twee herhalingen met ziektebestrijding en groeiregulatie uit. Daarnaast beproeven ze twee herhalingen zonder ziektebestrijding en groeiregulatie.


Enkele ziekteaantastingen

De proefboerderij zaaide de rassen op 23 oktober 2021 onder vrij natte omstandigheden. In het groeiseizoen kwamen de SPNA-onderzoekers aantastingen tegen van gele roest en septoria en vlak voor de oogst een aarfusariumaantasting.

SPNA teelde in het onderzoek zonder ziektebestrijding 27 rassen. Van dit veld is gemiddeld 12,8 ton per hectare geoogst met een eiwitgehalte van 11,4 procent en 62,2 procent zetmeel. Het gemiddelde hectolitergewicht kwam uit op 74,8 kilo. Het ras Geluck van kweker Jorion Philip-Seeds noteerde met ruim 14 ton per hectare de hoogste opbrengst.


Proef met ziektebestrijdingen

In de proef met ziektebestrijdingen groeiden dezelfde 27 rassen. Daarvan kwam een oogst van gemiddeld 14 ton per hectare met eveneens een eiwitgehalte van 11,4 procent, maar met 61,5 procent iets minder zetmeel dan in het onderzoek zonder ziektebestrijding.

In de proef met ziektebestrijdingen bedroeg het gemiddelde hectolitergewicht 75 kilo. Het ras SU Hyacint van kweekbedrijf Saaten Union kwam het best uit de verf met een opbrengst van ruim 14,7 ton per hectare.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer