Ministerie publiceert lijst vanggewassen en winterteelten

Het ministerie van LNV heeft de consultatie geopend voor de lijsten met vanggewassen en winterteelten. Deze horen bij maatregelen die betrekking hebben op het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn.

Ministerie+publiceert+lijst+vanggewassen+en+winterteelten
© Ruben Meijerink

De lijsten zijn gebaseerd op een advies van de Commissie Deskundigen Meststoffen. Minister Piet Adema (LNV) gaf deze week al aan dat hij de lijsten met spoed zou publiceren om boeren zo snel mogelijk duidelijkheid te kunnen bieden.

De gewaslijsten zijn nodig voor de inwerkingtreding van het actieprogramma op 1 januari 2023, deze loopt door tot 2025. Via de website Overheid.nl kunnen belanghebbenden reageren op de voorgestelde lijsten.


In het zevende actieprogramma wordt gestimuleerd dat op arealen op zand- en lössgronden na de oogst een vanggewas wordt ingezaaid. Dit moet uiterlijk op 1 oktober gebeuren. Wel heeft Adema aangeven soepel met deze datum om te gaan in het eerste jaar, omdat veel boeren niet tijdig konden anticiperen op de nieuwe regelgeving.

De lijst met vanggewassen is aanvullend op de al bestaande verplichtingen in bouwplannen, zoals de verplichte teelt van een vanggewas na mais.

Voor sommige teelten is het toepassen van een vanggewas onmogelijk in verband met de teelt van een gewas dat gedurende de winter op het land staat. Daarnaast zijn er gewassen die meer nutriënten opnemen in het najaar dan een vanggewas en weinig nutriënten achterlaten. Daarom is in het zevende actieprogramma Nitraatrichtlijn opgenomen dat deze winterteelten worden uitgezonderd van de maatregel tot stimulering van de inzaai van een vanggewas.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer