CDA hint op andere stikstofaanpak na verkiezingswinst BBB

CDA-partijleider en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vindt niet dat het kabinet zomaar over kan gaan tot de orde van de dag met het stikstofbeleid. Dat zegt hij in reactie op de enorme verkiezingswinst die de BoerBurgerBeweging (BBB) wist te boeken bij de Provinciale Statenverkiezingen.

CDA+hint+op+andere+stikstofaanpak+na+verkiezingswinst+BBB
© Dirk Hol

Volgens Hoekstra kan het kabinet niet zomaar doorgaan op de ingeslagen weg, zei hij tegen de NOS bij aanvang van de wekelijkse ministerraad. Minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) vindt dat de kiezer de gevestigde partijen en zeker ook zijn CDA een 'spiegel voorhoudt' door massaal op de BoerBurgerBeweging (BBB) te stemmen. 'Je kunt niet zomaar door, je kunt niet met je vingers in de oren het land besturen.'


De Jonge denkt dat zijn eigen partij de komende weken na moet denken over 'wat de betekenis is van deze uitslag voor de koers die we varen'. Landbouwminister Piet Adema zegt dat 'Nederland heeft uitgesproken dat er perspectief voor boeren moet komen'.


Overeind

Stikstofminister Christianne van der Wal liet donderdag al weten dat zij verwacht dat het beleid overeind blijft. 'Stikstofbeleid niet doorvoeren, gaat niet samen met huizen bouwen en investeren in de economie. Zonder stikstofbeleid kun je gewoon geen vergunningen verlenen. Ik ben ervan overtuigd dat provincies tijdens de onderhandelingen daarin toch ook weer keuzes moeten maken.'


Volgens Van der Wal kan Nederland het zich simpelweg niet permitteren om nu op de rem te trappen. 'We hebben dit dossier decennialang voor ons uitgeschoven. Uitstellen kan niet, ook juridisch gezien niet. Het is een zure conclusie, maar die luxe hebben we niet meer. Zo erg hebben we het laten gebeuren in Nederland.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  29° / 15°
  10 %
 • Zaterdag
  30° / 17°
  20 %
 • Zondag
  22° / 18°
  50 %
Meer weer