Eerste verkenners aan de slag in provincies voor coalitievorming

In Groningen en Utrecht zijn verkenners aangewezen om te kijken welke partijen er in een coalitie kunnen samenwerken na de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag. In Groningen gaat burgemeester van de gemeente Westerkwartier Ard van der Tuuk (PvdA) dit onderzoeken. In Utrecht is burgemeester Danny de Vries (CDA) van gemeente Oudewater hiervoor aan zet.

Eerste+verkenners+aan+de+slag+in+provincies+voor+coalitievorming
© Huisman Media

BoerBurgerBeweging Friesland draagt Tweede Kamerlid Chris Stoffer (SGP) voor als verkenner. Dat maakte de Friese BBB-lijsttrekker Abel Kooistra vrijdagmiddag bekend in een programma van Omrop Fryslân.

BoerBurgerBeweging (BBB) won in alle provincies woensdag de Provinciale Statenverkiezingen. Zij neemt als grootste partij het initiatief tot de eerste gesprekken voor een coalitie.


Met de keuze voor De Vries in Utrecht wil de partij een 'brug tussen het platteland en de stad slaan'. 'Danny de Vries is iemand die uit de stad komt, maar nu ook bestuurder is van een plattelandsgemeente', zegt BBB-lijsttrekker Anton Verleun.


Gevoelige thema's

In de verkenningsopdrachten wil BoerBurgerBeweging opnemen dat 'helder moet worden welke thema’s volgens de partijen in Provinciale Staten gevoelig liggen'. Verder hoopt de partij snel op tafel te krijgen of andere partijen ook bereid zijn in een coalitieakkoord op te nemen dat dit akkoord over twee jaar tussentijds geëvalueerd gaat worden. De afgelopen jaren hebben namelijk geleerd dat ontwikkelingen en uitdaging zich in een steeds hoger tempo aan het opvolgen zijn, geeft BBB aan.

De afgelopen vijftien maanden heeft de BBB honderden kandidaten getraind. Zo kregen de onderhandelteams in de provincies en waterschappen een workshop coalitievorming.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / -2°
  0 %
 • Dinsdag
  9° / -2°
  10 %
Meer weer