Milieucommissie adviseert aanscherping gewasbeschermingsregels

De Envi-milieucommissie van het Europees Parlement heeft een langverwacht advies afgeleverd over de inperking van het gebruik van chemische gewasbescherming. Het onderwerp zorgde afgelopen week al voor een botsing met de landbouwcommissie die het advies trachtte tegen te houden.

Milieucommissie+adviseert+aanscherping+gewasbeschermingsregels
© Europese Unie 2022

Inmiddels is duidelijk dat het voorstel opnieuw leidt tot een nieuwe politieke confrontatie tussen de centrumrechtse en nationalistische fracties (onder leiding van EVP/CDA en ECR/SGP) en centrumlinks (onder leiding van S&D/PvdA en Renew/VVD/D66).

Het door Europarlementariër Sarah Wiener samengevatte eindrapport bevat enerzijds aanscherpingen ten opzichte van het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie en anderzijds compromissen en uitbreidingen. Zo wil de Envi-commissie dat halvering van het gebruik van chemische middelen wordt uitgebreid met een volledig verbod op alle gevaarlijke en gezondheid-bedreigende middelen.


Daarnaast wordt het door de commissie voorgestelde totale verbod in gevoelige gebieden versoepeld. 'Tegelijkertijd zou landbouw niet onmogelijk moeten zijn, dus heb ik de definitie van kwetsbare gebieden verfijnd. Daarnaast moeten pesticiden, die ook in de biologische landbouw zijn toegestaan, gebruikt kunnen blijven worden', zei Wiener bij haar presentatie.


Spuiten als laatste optie

Het advies van Wiener stelt voor om pas met chemicaliën te spuiten als alle niet-chemische alternatieven en voorzorgsmaatregelen zijn uitgeput. Dat is volgens haar een belangrijk onderdeel van de oplossing. Tevens adviseert zij de toelating van nieuwe milieuvriendelijke gewasbeschermers te versnellen.

Voor de Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema (VVD) is juist op dit punt verbetering van het eerdere commissievoorstel noodzakelijk. De liberalen willen de nadruk leggen op de snelle ontwikkeling van alternatieven voor chemische gewasbescherming.

Met de presentatie van het adviesrapport van de Envi-milieucommissie reageert het Europees Parlement op de boer-tot-bordstrategievoorstellen van de Europese Commissarissen Kyriakides, Sinkevicius en Timmermans. De voorstellen gaan nu besproken worden in de raad van Europese landbouwministers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer