Topconferentie duidt op bredere weerstand tegen Mercosur

De Europese Unie wil op een topconferentie in juli met latijns-Amerikaanse landen knopen doorhakken over aanpassingen in het Mercosur-handelsverdrag. Dat heeft het Zweedse EU-voorzitterschap gemeld na een bijeenkomst met de handelsministers van de EU-landen.

Topconferentie+duidt+op+bredere+weerstand+tegen+Mercosur
© Dirk Hol

De Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir stelt inmiddels ook strengere voorwaarden. Hij vertrekt vandaag met minister van Robert Habeck (Economische Zaken) en een Duitse zakendelegatie naar Brazilië en Colombia.


Na de verkiezing van de nieuwe Braziliaanse president Lula da Silva ging de deur naar bescherming van het Amazone-regenwoud volgens Özdemir weer open. Özdemir zei dat de Duitse coalitieregering alleen akkoord gaat met een Mercosur-akkoord ‘als duurzame ontwikkeling stevig en bindend verankerd is’. ‘Dat betekent voor mij: stop de ontbossing van het regenwoud!’


Concurrentiepositie boeren

De EU onderhandelt al jaren over een vrijhandelsovereenkomst met Mercosur. Aanvankelijk was het vooral Frankrijk dat zich er tegen verzetten. Inmiddels vrezen meer Europese landen voor de concurrentiepositie van hun boeren tegenover goedkopere Zuid-Amerikaanse importen.

Ook het Nederlandse parlement stemde al tweemaal een meerderheid tegen de huidige verdragstekst. Het feit dat het Zweedse EU-voorzitterschap de beslissing doorschuift naar een heuse top duidt erop dat simpele aanpassingen middels een ‘inlegvelletje’ kennelijk niet langer voldoende zijn.


Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer