LTO: Mercosur-verdrag is nog niet toereikend

Het Mercosur-verdrag zorgt niet voor een gelijk speelveld voor boeren en tuinders. Daarom moet dit verdrag worden verbeterd. Die boodschap gaf LTO-voorzitter Sjaak van der Tak af tijdens een Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer.

LTO%3A+Mercosur%2Dverdrag+is+nog+niet+toereikend
© Thierry Schut

Tijdens dit Rondetafelgesprek deelden donderdagmiddag diverse maatschappelijke organisaties, van Greenpeace tot VNO-NCW, hun visie op het Mercosur-verdrag met politici uit de Tweede Kamer. Van der Tak zegt dat LTO in principe een voorstander is van handelsverdragen, omdat ze helpen de afzetmarkt te vergroten. Op het Mercosur-verdrag, met Brazilië, Argentinië, Paraguay, Uruguay en Venezuela, is volgens hem echter wel wat af te dingen.Van der Tak vindt dat de goederen die Europa importeert onder dezelfde kwaliteitseisen en standaarden moeten worden geproduceerd als in de EU. 'In de huidige vorm is dit nog niet geregeld in het Mercosur-verdrag. Dit handelsverdrag is niet toereikend. Ik zou de minister willen uitdagen een beter verdrag te sluiten. Het kan niet zo zijn dat voedsel, dat onder lagere eisen geproduceerd wordt, toch in de Nederlandse winkels terechtkomt en onze producten verdringt.'


Voorbeelden van ongelijk speelveld

De LTO-voorzitter noemde een aantal voorbeelden van zaken om het ongelijke speelveld te illustreren. 'Nederlandse boeren zijn gebonden aan strenge mestregels. In de Mercosur-landen gelden die eisen niet. Ook voor gewasbescherming gelden strenge regels in Europa. In bijvoorbeeld Brazilië zijn middelen toegestaan die in Europa zijn verboden. In Europa moeten dieren worden verdoofd voor de slacht. In de Mercosur-landen zijn daar geen regels voor.'


Als voorbeeld van hoe het anders kan, noemde Van der Tak het Ceta-verdrag tussen de lidstaten van de Europese Unie en Canada. Daarin zijn wel eisen aan duurzaamheid en dierwelzijn gesteld. 'Dat kun je gewoon met elkaar overeenkomen.'


Ook andere partijen kritisch

De Landbouwcoalitie voor Rechtvaardige Handel liet zich ook kritisch uit over het verdrag met de Zuid-Amerikaanse landen. Deze coalitie is een samenwerkingsverband van Agractie Nederland, Dutch Dairymen Board (DDB), Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Platform Aarde Boer Consument en Vereniging voor Biologisch-Dynamische Landbouw en Voeding (BD-Vereniging).

'Als je klimaatbeleid in Europa gaat voeren, dan moet je bedrijven hier beschermen. Het heeft geen zin om boeren of industrie weg te jagen. Dan wordt het buiten de EU meestal onder nog slechtere omstandigheden geproduceerd', meldde Guus Geurts die namens de coalitie het woord voerde.

Op dit moment onderhandelt de Europese Commissie met de Mercosur-landen over een nieuw hoofdstuk in het handelsverdrag over klimaatbescherming. Het is nog onduidelijk wat er precies in dat nieuwe hoofdstuk komt te staan. Dat gebrek aan transparantie werd door diverse organisaties bekritiseerd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer