ChristenUnie: stikstofhandel alleen in uiterste geval toelaten

Het gebruik van vrijkomende stikstofruimte, wanneer een bedrijf of project stopt of een bedrijf overstapt op een andere activiteit, wil ChristenUnie alleen nog maar toestaan in bijzondere gevallen. Dit extern salderen kan in de praktijk namelijk tot een 'forse toename' van de stikstofuitstoot leiden, stelt de kleinste regeringspartij vast.

ChristenUnie%3A+stikstofhandel+alleen+in+uiterste+geval+toelaten
© dirk hol

Op basis van een eigen verkenning naar de stikstofhandel doen ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis (foto) en de Gelderse lijsttrekker Dirk Veugdenhil zes aanbevelingen om de problemen rond stikstofhandel op te lossen. Eerder werd bekend dat Schiphol en Rijkswaterstaat van deze handel gebruikmaken, tot woede van de Kamer.

Schiphol benaderde bijvoorbeeld boeren in de buurt met de vraag of ze uitgekocht wilden worden. Als zo'n boer stopt, leidt dat tot stikstofbesparing. Die stikstofbesparing mag een ander bedrijf dan gebruiken om een vergunning te krijgen voor bijvoorbeeld uitbreiding.


'Nu geldt puur het recht van de sterkste: wie heeft de diepste zakken', zegt Grinwis. Hij wil dat eerst wordt gekeken naar uitstootvermindering en dan naar compenseren binnen het eigen bedrijf. Als er stikstofhandel plaatsvindt, zou dat eigenlijk binnen de eigen sector moeten gebeuren. Pas als laatste trede van de 'stikstofladder' komt extern salderen bij een andere sector aan bod.


Schotten tussen sectoren

Vooral de stikstofhandel tussen verschillende sectoren is de ChristenUnie een doorn in het oog. Grinwis en Vreugdenhil pleiten voor schotten tussen sectoren. 'Met name tussen de landbouw en de rest, aangezien het voor initiatiefnemers nu vooral aantrekkelijk is om stikstofvergunningsruimte bij veehouderijen op te kopen ten behoeve van hun eigen ontwikkeling.'

De partij wil ook af van de 'afstandsgrens' van 25 kilometer die wordt gehanteerd voor de stikstofberekening bij het aanvragen van vergunningen. Vooral stikstofoxiden, die met name de industrie uitstoot, kunnen veel verder neerslaan in de natuur. Door het handhaven van de grens kan de daadwerkelijke stikstofuitstoot juist flink toenemen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer