5 vragen over Efsa-rapport dierenwelzijn varkens

Voor gehouden varkens zijn er zestien welzijnskwesties die relevant zijn vanwege ernst, duur en frequentie van voorkomen. Een van die punten is de onmogelijkheid om exploratie- en foerageergedrag te uiten. Dat blijkt uit een lijvig rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (Efsa).

5+vragen+over+Efsa%2Drapport+dierenwelzijn+varkens
© Twan Wiermans

Waarom is dit rapport opgesteld?

De Europese Commissie is bezig met een diepgaande evaluatie van de welzijnswetgeving voor varkens vanwege de boer-tot-bordstrategie. Hiertoe heeft de Europese Commissie aan het Efsa-panel voor Dierenwelzijn en Diergezondheid om een onafhankelijke kijk op het welzijn van varkens gevraagd.


Wat is er gevraagd door de Europese Commissie?

Ten eerste een beschrijving van de verschillende diergroepen en huisvestingsvormen die in Europa worden toegepast. Vervolgens de belangrijkste welzijnskwesties en ten derde de wijze waarop je het welzijn kunt meten aan het dier.

Ten vierde vraagt de commissie naar de risicofactoren voor het welzijn. En tenslotte als vijfde om aanbevelingen om die risico's te voorkomen of op zijn minst te verkleinen.


Zijn er specifieke aandachtspunten?

Het welzijn van opfokzeugen en dragende zeugen tijdens de eerste vier drachtweken. Welzijn van opfokzeugen en zeugen in de laatste week voor werpen. Het welzijn van zeugen en biggen van werpen tot spenen in diverse typen kraamhokken met verschil in bewegingsvrijheid.


Het welzijn van biggen en vleesvarkens bij spenen, in relatie tot ruimte, vloertype, hokverrijking en staartcouperen, tanden slijpen en castratie.

Het vinden van meetmethoden na slachten voor het bepalen van het welzijnsniveau op het varkensbedrijf.


Wat zijn de zestien belangrijke welzijnskwesties?

De beperking van de bewegingsvrijheid, onvoldoende rust, groepsstress, isolatiestress, separatiestress, onmogelijkheid tot het uitoefenen van exploratie- en zoekgedrag, nest- en moedergedrag, zooggedrag, langdurige honger en dorst, hitte- en koudestress, bewegingsproblemen (inclusief kreupelheid), beschadigingen van weke delen en huid, ademhalings- en maag-darmstoornissen.


Wat zijn bijvoorbeeld oplossingen?

Voor het welzijn van biggen is het beter als een zeug niet meer biggen krijgt dan ze functionele spenen heeft. Dat helpt dan ook om het slijpen van tanden te voorkomen.

Het beste alternatief voor castratie is beren immunocastratie. Een goed alternatief is beren houden en ze tijdig slachten. Is castratie toch nodig, dan met verdoven en pijnbestrijding.

Couperen van staarten zou met hulp van bedrijfsspecifieke maatregelen niet meer nodig moeten zijn.

Vrijloop van zeugen in het kraamhok vraagt om een kraamhok van minimaal 6,6 vierkante meter bewegingsvrijheid voor de zeug en daarnaast een biggennest. Dat helpt om uitval te voorkomen. Tijdens de overgangsperiode kan het vastzetten van zeugen tot zeven dagen na werpen helpen.

Op 26 september is er een onlinebijeenkomst waarin het Efsa-rapport over het welzijn van gehouden varkens wordt gepresenteerd. Er is dan ook de mogelijkheid om vragen te stellen. De onlinebijeenkomst bestaat uit twee delen. Het eerste deel van de onlinebijeenkomst gaat over het begin september te publiceren Efsa-rapport over diertranstransport. Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot 19 september via deze link.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer