Efsa: meer ruimte, lagere temperaturen en kortere reizen bij diertransport

Voor meer welzijn tijdens het transport moet per dier meer ruimte komen, moeten de reisafstanden korter worden en moet de temperatuur worden geconditioneerd. Die aanbevelingen doet de Europese autoriteit voor voedselveiligheid Efsa aan de Europese Commissie.

Efsa%3A+meer+ruimte%2C+lagere+temperaturen+en+kortere+reizen+bij+diertransport
© Henk Riswick

Om het welzijn van landbouwhuisdieren tijdens het transport te verbeteren, moet dieren meer ruimte worden geboden, gaan de maximumtemperaturen omlaag en worden reistijden tot een minimium beperkt. Die aanbevelingen in de vorm van vijf wetenschappelijke adviesen doet Efsa aan de Europese Commissie. Efsa wil op die manier een bijdrage leveren aan het herzien van Europese wetgeving met betrekking tot dierenwelzijn.

De wetenschappelijke adviezen hebben betrekking op kleine herkauwers (schapen en geiten), paardachtigen (paarden en ezels), runderen (runderen en kalveren), varkens en dieren die in containers worden vervoerd, waaronder pluimvee en konijnen. In de aanbevelingen voor alle diersoorten noemt Efsa de geschiktheid voor transport van het grootste belang.


Dieren gezonder

'Goede praktijken op het gebied van dierenwelzijn verminderen niet alleen onnodig lijden, maar helpen ook om dieren gezonder te maken. Dit is een sleutelelement voor de veiligheid van de voedselketen gezien de nauwe banden tussen dierenwelzijn, diergezondheid en door voedsel overgedragen ziekten. In overeenstemming met het One Health-principe waar Efsa zich aan verbindt', aldus Guilhem de Seze van de autoriteit.

Efsa heeft kwantitatieve drempels ontwikkeld voor de temperaturen die in een voertuig moeten worden gehandhaafd, evenals minimale ruimte voor de dieren. De autoriteit beschrijft ook de ontwikkeling of progressie van verschillende andere gevolgen voor het welzijn in de loop van de tijd tijdens transport, zoals honger, dorst en vermoeidheid.


Vee in containers

Voor dieren die in containers worden vervoerd, beveelt Efsa bijvoorbeeld aan om de reisduur te beschouwen als de hele tijd dat de dieren in de containers worden gehouden. De enige manier om welzijnsgevolgen bij eendagskuikens te voorkomen, is door bevruchte eieren te vervoeren en uit te broeden op het bedrijf van bestemming.

De huidige EU-wetgeving inzake de bescherming van dieren tijdens het vervoer is in 2005 in werking getreden. Het voorstel tot herziening daarvan door de Europese Commissie wordt in de tweede helft van 2023 verwacht.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer