CDA-lijsttrekkers: Haagse stikstofpolarisatie dwarsboomt ons land

De plannen die provincies moeten maken om de landbouwsector perspectief te bieden en de natuur te herstellen, worden keer op keer gedwarsboomd door 'nodeloze provocaties' vanuit de landelijke politiek. Dat stellen de twaalf provinciale CDA-lijsttrekkers in een gezamenlijk opiniestuk.

CDA%2Dlijsttrekkers%3A+Haagse+stikstofpolarisatie+dwarsboomt+ons+land
© Dirk Hol

De Haagse stikstofpolarisatie, zoals de CDA'ers het noemen, brengt ons land volgens de lijsttrekkers geen stap verder. 'In elke zaal met boeren zien wij de wanhoop en de boosheid die deze provocaties oproepen. Dat kost steeds weer een uur voordat het over de echte inhoud kan gaan.'


Volgens het CDA miskennen partijen op links de belangrijke rol die een sterke agrarische sector speelt in het landschapsbeheer en ondermijnen ze op die manier het draagvlak voor positieve veranderingen. 'Hoe wil je mensen meekrijgen als je blijft roepen dat de helft van de boeren weg moet? Hoe wil je het gesprek aangaan als je op voorhand al dreigt met onteigening of gedwongen stoppen?', vragen de provinciale politici zich af.


Zand in de machine

Het is echter niet alleen links dat zich schuldig maakt aan polarisatie, vinden de CDA'ers. 'Plat rechts strooit zand in de machine door twijfel en nepnieuws te verspreiden over de ernst van de problemen. Enkele partijen moedigen openlijk agressieve acties aan, die elk gesprek onmogelijk maken. Anderen benoemen zichzelf tot erelid van de twijfelbrigade en trekken gemakzuchtig de handen af van haalbare oplossingen. Niet voor de boer, maar ten koste van de boer.'De CDA'ers willen af van wat zij noemen oeverloze Haagse non-discussies over jaartallen, kosten en modelberekeningen. De echte oplossing ligt volgens hen in de regio. 'Bij de boeren en bestuurders die met hun poten in de modder staan. Laat partijen stoppen met polarisatie en aanschuiven aan de keukentafels. Staar je niet blind op je eigen gelijk, maar probeer het vertrouwen van de boeren te herwinnen', is de boodschap die ze meegeven.


Plan ontbreekt

Een goed plan is daarbij een basisvoorwaarde, melden de twaalf lijsttrekkers in het opiniestuk. Daar ontbreekt het volgens hen echter aan, terwijl provincies al bezig zijn om de transitie van het platteland in goede banen te leiden. 'Maar dan moeten we ook de ruimte, gereedschappen en financiële middelen krijgen om die verantwoordelijkheid waar te maken. Ook daar ontbreekt het nog steeds aan.'

Het opiniestuk is ondertekend door de CDA-lijsttrekkers Jo-Annes de Bat (Zeeland), Rick Brink (Overijssel), Friso Douwstra (Friesland), Peter Drenth (Gelderland), Dennis Heijnen (Noord-Holland), Henk Jumelet (Drenthe), Erik Ronnes (Noord-Brabant), Mirjam Sterk (Utrecht), Meindert Stolk (Zuid-Holland), Michael Theuns (Limburg), Marian Uitdewilligen (Flevoland) en Robert de Wit (Groningen).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  11° / 7°
  95 %
 • Zondag
  8° / 5°
  30 %
 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
Meer weer