Ruim 1,7 miljoen mensen ondertekenen petitie tegen pelsdierhouderij

Ruim 1,7 miljoen mensen hebben een petitie ondertekend die de Europese Commissie oproept een verbod in te stellen op het houden en verhandelen van pelsdieren in de Europese Unie. Bij meer dan 1 miljoen handtekeningen is de Europese Commissie verplicht om het voorstel te bespreken.

Ruim+1%2C7+miljoen+mensen+ondertekenen+petitie+tegen+pelsdierhouderij
© Marcel Berendsen

De petitie is een initiatief van ruim tachtig dierenbeschermingsorganisaties in Europa. In verschillende landen, waaronder in Nederland, is het houden van pelsdieren verboden. In Finland, Polen, Griekenland, Litouwen, Spanje, Roemenië, Zweden, Denemarken en Bulgarije is het wel toegestaan. In Roemenië heeft de Senaat onlangs een wetsvoorstel aangenomen dat de pelsdierhouderij moet verbieden, maar dat voorstel moet daar nog verder politiek behandeld worden.

In 2014 werden in Europese landen ongeveer 43,6 miljoen dieren gehouden voor bont, in 2019 was dat aantal teruggelopen tot 30,7 miljoen en vanaf 2021 ging het om 12 miljoen. Dit aantal is ook het gevolg van de coronapandemie, waar nertsen gevoelig voor bleken te zijn. Veel bedrijven kwamen toen leeg te staan en in Nederland was dat reden om het verbod op het houden van nertsen vervroegd te laten ingaan. In Denemarken is de nertsenhouderij inmiddels weer opgestart, nadat de sector zwaar werd getroffen door corona.


Reactie van de commissie

De lidstaten moeten de petitie valideren binnen drie maanden. Daarna heeft de Europese Commissie zes maanden de tijd om te reageren. De petitie werd in mei 2022 opengesteld en wordt nu twee maanden eerder gesloten, omdat er voldoende handtekeningen zijn.

Nederland is voorstander van een verbod op de pelsdierhouderij in de Europese Unie. Onlangs bevestigde landbouwminister Piet Adema dit standpunt nogmaals, naar aanleiding van een uitbraak van vogelgriep in de nertsenhouderij in Spanje.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer