Vlaamse pelsdierbedrijven staan vrijwillig leeg

Ondernemers in Vlaanderen hebben in de pelsperiode afscheid genomen van de ouderdieren en daarmee hun activiteiten gestopt. De marktsituatie is slecht en er is bij een corona-uitbraak geen vergoeding beschikbaar.

Vlaamse+pelsdierbedrijven+staan+vrijwillig+leeg
© Douwe Korting

Het is nog geen definitief einde van de sector. Ondernemers sluiten na de coronacrisis niet uit dat ze opnieuw opstarten, meldt VILT. 'Deze vrijwillige stopzetting is een gevolg van de angst rond het coronavirus gecombineerd met de relatief lage bontprijzen', meldt Marnix Van Laecke, voorzitter van de sectorfederatie van pelsdierhouderijen Beffa.

In België zijn nog geen nertsen met corona aangetroffen, dit is wel het geval in onder meer Nederland, Denemarken en Polen. Bij onze zuiderburen speelt het probleem dat het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) geen budget had om schade bij een uitbraak te vergoeden. 'In ons land zouden de getroffen nertsenhouders de schade van een ruiming volledig zelf moeten dragen', vervolgt Van Laecke.

'Marktsituatie niet schitterend'

Dat was volgens Van Laecke een belangrijke reden voor alle Vlaamse pelsdierhouders om tijdens de pelstijd in november en december alle dieren weg te doen. 'De marktsituatie was eind vorig jaar ook niet schitterend. Er was sprake van overproductie. Ook dat heeft meegespeeld in hun beslissing.'

Die situatie verandert momenteel. 'De vraag naar pelsen is enorm toegenomen, waardoor we verwachten dat de prijs opnieuw sterk zal stijgen. Als het ergste rond corona deze zomer achter de rug is, zouden bedrijven kunnen overwegen om hun activiteiten opnieuw op te starten. Om zo een deel van de eerdere verliezen goed te maken', aldus Van Laecke.

Als deze bedrijven in aanmerking willen komen voor de stoppersregeling, dan moet die opstart binnen zestien maanden gebeuren. De Belgische stoppersregeling gaat ervan uit dat alle nertsenbedrijven uiterlijk 30 november 2023 definitief leeg zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer