LTO: in 2021 al voorstellen ingediend voor verlagen uitstoot

LTO Nederland heeft in 2021 al plannen ingediend bij het kabinet waarmee de uitstoot van broeikasgassen had kunnen worden teruggebracht tot het gewenste niveau. Dat zegt LTO-voorzitter Sjaak van der Tak in reactie op een onderzoek van het CBS over de uitstoot in de landbouw.

LTO%3A+in+2021+al+voorstellen+ingediend+voor+verlagen+uitstoot
© Dirk Hol

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de uitstoot van broeikasgassen en stikstof in de landbouw de laatste jaren nauwelijks gedaald. 'Wij ontkennen dit ook niet, maar wij hebben wel degelijk plannen met voorstellen ingediend bij het kabinet om de uitstoot versneld omlaag te krijgen, met name in de melkveehouderij', aldus Van der Tak.


Het gaat om het 'versnellingsakkoord', gesloten met Natuurmonumenten, Natuur en Milieu, Bouwend Nederland en VNO-NCW. Hierin is onder meer afgesproken hoe met technische innovaties de uitstoot verder kan worden teruggebracht. Bijvoorbeeld met het vernieuwen van stallen, het verduurzamen van machines en het aanpassen van de mestopslag. Om dit mogelijk te maken, is wel een grote jaarlijkse bijdrage van de overheid nodig.

Van der Tak benadrukt dat de uitstoot met name in de landbouw nauwelijks is gedaald. 'In andere sectoren, zoals de varkens- en pluimveehouderij, zijn wel degelijk reducties behaald', aldus de LTO-voorzitter. Hij wijst er ook op dat Nederland een van de weinige landen in Europa is waar de stikstofuitstoot wordt gemeten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer