Zomerdip bij chrysantenteelt op water vraagt om oplossing

Vertify Zwaagdijk heeft de afgelopen jaren veel energie gestoken in de chrysantenteelt op waterbassins. Een groot deel van het jaar zorgt dit voor een hoge productie van goede kwaliteit. Verschillende rassen laten nu echter een zomerdip zien. Het onderzoekscentrum analyseert de oorzaak en zoekt een oplossing.

Zomerdip+bij+chrysantenteelt+op+water+vraagt+om+oplossing
© Vidiphoto

De chrysanten staan in drijvers op een voedingsoplossing in bassins van 30 centimeter diep. De zogeheten deep flow technique (DFT) levert veel voordelen op ten opzichte van grondteelt: hogere productie, geen bodemziekten, lagere ziektedruk, lager middelengebruik, efficiëntere benutting van water en meststoffen en een schonere teelt.

Toch lijken de resultaten richting de zomer minder te worden. Matthijs Blind, onderzoeker binnen Vertify, constateerde dat er kort na het planten vergeling optrad. 'Het hangt overigens wel af van het ras of dit gebeurt. Bovendien is de vergeling een uiting van stress: de groei is niet optimaal en vergroot waarschijnlijk ook de ongelijkheid van het gewas.'


Gedurende de proeven komen de oorzaken hiervan steeds duidelijker naar voren. Volgens Blind krijgen de jonge planten te veel licht. De reflectie op de witte drijvers verhoogt de hoeveelheid ontvangen licht. In de lichtarme periode is dat een voordeel, in de zomer waarschijnlijk juist een nadeel. 'Een belangrijke vraag is dus wat de stress kort na het planten veroorzaakt en hoe die te voorkomen is, zonder dat er al te veel concessies moeten worden gedaan aan de lichttoetreding', concludeert Blind.


Microklimaat

Op verzoek van telers in de begeleidingsgroep (BCO) gaan onderzoekers van Vertify ook het microklimaat boven de drijver bekijken. Bij sla is dit een bekend punt. Doordat de drijver zo goed afsluit, vindt er ter plekke geen verdamping plaats en is er sprake van een lagere luchtvochtigheid.

Niet alle rassen bleken vergeling en uitval te vertonen in de zomer. Deze verschillen onderstrepen het belang van de veredeling bij de ontwikkeling van nieuwe teeltsystemen. Met de meest geschikte rassen wordt een vervolgproef gedaan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer