Positief signaal voor vraag melkpoeder komt uit Algerije

Nu de zuivelnoteringen langzaam weer opkrabbelen uit het dal waar ze sinds oktober vorig jaar in terecht zijn gekomen, komt er vanuit het Afrikaans continent een nieuw positief signaal. Het Algerijnse inkoopbureau Office National Interprofessionnel du Lait et des produits laitiers (Onil) heeft een aanbesteding gedaan voor de inkoop van 80.000 ton magere- en vollemelkpoeder voor levering in het tweede kwartaal van dit jaar.

Positief+signaal+voor+vraag+melkpoeder+komt+uit+Algerije
© Nieuwe Oogst

Volgens Mintec, dat zich bezighoudt met grondstofanalyses wereldwijd, is de Onil-aanbesteding een belangrijke indicator voor de internationale vraag, omdat Algerije wereldwijd een van de grootste importeurs van melkpoeder is. Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij het team Internationaal van LTO Nederland en kenner van de zuivelmarkt, noemt het ook een belangrijk signaal. '80.000 ton is echt enorm veel. Het is veelzeggend dat Onil zich genoodzaakt voelt om zo groot in te kopen. Dit kan een voorbode zijn voor meer vraag wereldwijd naar melkpoeders.'

Er zijn meer landen in Afrika, zoals Nigeria, waar melkpoeders een grote rol spelen in de voedselvoorziening. In dit land heeft zuivelconcern FrieslandCampina ook grote belangen. De melkpoederprijzen in de Europese Unie stegen in februari al op basis van het stijgende marktsentiment met een grotere binnenlandse koopinteresse.


Nieuw-Zeeland

Vollemelkpoeder zal in het tweede kwartaal aan Algerije vooral worden geleverd door Nieuw-Zeelandse leveranciers. Mageremelkpoeder zal vooral uit Europa komen. Volgens bronnen is Polen hierin een grote leverancier.

De marktanalisten van Mintec kijken op basis van deze gegevens in een bericht al vooruit op 2023. Ze concluderen dat de verwachtingen nog onduidelijk zijn. Sommige analisten voorspellen verdere prijsstijgingen, anderen houden rekening met een stabilisatie of een koersdaling op de lange termijn. Mintec verwacht in ieder geval dat de melkaanvoer alleen nog groeit tot april/mei, omdat dan door het voorjaar de productie in Europa toeneemt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer