'Een niet onbelangrijk initiatief voor een betere prijs'

Het onderzoek naar een Europees meetsysteem voor de duurzaamheid van voedsel mag misschien overkomen als een initiatief van idealistische ambtenaren, onbeduidend en onbelangrijk is dit zeker niet.

%27Een+niet+onbelangrijk+initiatief+voor+een+betere+prijs%27
© Dirk Hol

Constantijn Ninck Blok, directeur Logistiek en Keten bij Albert Heijn, zei onlangs in Nieuwe Oogst dat de Nederlandse supermarkten voor hun eigen productie genoeg hebben aan zo'n 5.000 boeren en tuinders. Om die reden moet de Nederlandse overheid in Brussel zorgen dat er voor de overige 45.000 exporterende boeren en tuinders ook een meerprijs valt te verdienen met hun duurzame inspanningen.

Daar is dit meetsysteem dus op gericht. Het moet ervoor zorgen dat duurzame initiatieven in EU-lidstaat A worden erkend in EU-lidstaat B. Dit opent in de hele EU de weg voor een betere prijs voor landbouwproducten die voldoen aan bovenwettelijke eisen en het biedt de kans voor koplopers, ook in de gangbare landbouw, om daar de financiële waardering voor te krijgen.

Het initiatief voor deze Europese duurzaamheidsvergelijking komt uit de koker van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. In de Tweede Kamer is er eveneens vaak voor gepleit. Het zal ook ter sprake zijn gekomen bij de gesprekken voor het Landbouwakkoord. Het is landbouwminister Piet Adema er alles aan gelegen daar een succes van te maken. Aan de Tweede Kamer schreef hij deze week dat hij 'het Landbouwakkoord tijdig wil laten slagen met concrete resultaten'.

Het biedt de kans voor koplopers om financiële waardering te krijgen

Peter Smit, redacteur/coördinator politiek en economie bij Nieuwe Oogst

Adema schermt met dwingende maatregelen als het niet lukt. Hij wijst op het voerspoor, een traject waarin voorganger Carola Schouten vastliep. Misschien dat hij wel slaagt als de retail de productiedaling compenseert. Maar in de EU gaat compensatie voor zo'n specifieke nationale maatregel nooit lukken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer