'Boer & Buur' samen naar natuurinclusieve landbouw

Het initiatief 'Boer&Buur met Natuur' van De Natuur en Milieufederaties en hun partners is donderdag van start gegaan. Het initiatief bestaat uit samenwerking tussen boeren en hun omgeving. Die samenwerking geeft meer armslag aan agrarisch ondernemers die een omslag willen maken naar natuurinclusieve landbouw.

%27Boer+%26amp%3B+Buur%27+samen+naar+natuurinclusieve+landbouw
© David Hilberink

'We brengen boeren en betrokken burgers bij elkaar om duurzame voedselinitiatieven van onderop te realiseren. Wezenlijk natuurherstel en een goed perspectief voor boeren gaan daarin hand in hand', vertelt netwerkdirecteur Annie van de Pas van de Natuur en Milieufederaties. Het doel is om de neuzen van boer, buur en natuurvereniging dezelfde kant op te krijgen.

In totaal worden er 24 coalities gerealiseerd met boeren en buren die samen investeren in of in actie komen voor hun leefomgeving. Dat zorgt voor nieuwe vormen van gemeenschapslandbouw en korteketenprojecten. Bij iedere samenwerking besluiten de deelnemers zelf hoe ze hier vorm aan geven. Doel van dit initiatief is dat de deelnemers van elkaar leren en elkaar versterken.


Postcodeloterij

Het initiatief stimuleert, met 2 miljoen euro steun van de Nationale Postcode Loterij, groene boeren en actieve buren bij het versnellen van hun plannen en het wegnemen van belemmeringen.

'Alleen samen maken we de transitie naar een voedselsysteem met een positieve impact op milieu, leefomgeving, biodiversiteit en gezondheid. Ik geloof daarom in coalities van denkers, doeners en makers die vandaag werken aan ons voedselsysteem van morgen', vertelt Geert van der Veer, grondlegger van onder andere Herenboeren, Caring Farmers en Aardpeer. Hij is eveneens verbonden aan Boer&Buur met Natuur.

'Boeren en burgers zijn al aan de slag of staan te trappelen', zegt Van de Pas van De Natuur en Milieufederaties, de koepel van de provinciale Natuur en Milieufederaties. 'Met dit initiatief dragen we actief bij aan oplossingen voor een toekomstbestendige landbouw. Met Boer&Buur met Natuur denken we niet in problemen maar laten we zien wat er wel kan.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer