Financiële impuls voor groeistrategie Herenboeren

Herenboeren Nederland ontvangt een financiering van 1 miljoen euro van de Triodos Bank. Daarmee gaat de burgercoöperatie een masterplan ontwikkelen om te groeien naar 350 herenboerderijen in 2030.

Financi%C3%ABle+impuls+voor+groeistrategie+Herenboeren
© Peter Smit

Nederland telt momenteel veertien herenboerderijen. Volgend jaar komen daar acht of negen locaties bij. In zo'n dertig regio's is de vestiging van een herenboerderij in voorbereiding. In 2023, het jaar waarin Herenboeren Nederland tien jaar bestaat, zullen er meer dan tienduizend huishoudens verbonden zijn aan een herenboerderij.

Herenboeren heeft momenteel 29 boeren in dienst die de veertien Herenboerderijen runnen. De gemengde bedrijven hebben een omvang van circa 20 hectare. In de productie ligt de nadruk op groenteteelt, maar er lopen ook varkens, kippen en vleesrunderen. Per vestiging worden zo'n 200 tot 270 leden/coöperatiehouders voorzien van een wekelijks voedselpakket.


In haar groeiambitie zet Herenboeren ook de deuren open voor zelfstandige boeren die zich met hun bedrijf willen aansluiten, zegt mede-oprichter en bestuurder Geert van der Veer. 'Wij bieden een alternatief voor wie op een plek zit waar het in de toekomst lastig boeren wordt. Wij hebben ook niet de perfecte boerderij. Wel hebben we veel kennis ter beschikking over hoe je kunt extensiveren en in contact kunt komen met burgers. Wel ga je dan als zelfstandige boer deel uitmaken van onze community. We zijn geen adviesbureau.'


Transitieversnellers

De financiering voor Herenboeren is afkomstig van Triodos Regenerative Money Centre (TRMC). Dit onderdeel van Triodos Bank ondersteunt transitieversnellers zodat 'baanbrekende initiatieven' de kans krijgen om te groeien. TRMC werkte in 2020 en 2021 al samen met Herenboeren aan de oprichting van partnerinitiatief Aardpeer dat landbouwgrond opkoopt en verpacht aan natuurvriendelijke boeren.

'Er is een sterke match tussen de missie van Herenboeren en TRMC. De aanpak en daadkracht van de coöperatie past bij de manier waarop wij naar de voedseltransitie kijken. Wij willen beide verantwoord gebruik van landbouwgrond stimuleren en boeren en burgers dichter bij elkaar brengen om de verbinding met onze voeding en een gezonde aarde te herstellen', zegt Liesbeth Soer, directeur Catalytic Investments bij TRMC.

Volgens Soer is het model van Herenboeren breder toepasbaar in Nederland. 'Samen met het grote netwerk en coalitievorming met de juiste partijen zorgt dit ervoor dat de coöperatie een belangrijke rol speelt in de transitie naar een gezond voedselsysteem. We zijn heel blij Herenboeren te kunnen ondersteunen in deze fase.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 4°
  85 %
Meer weer