Zoektocht naar alternatief voor kritische depositiewaarde start

Het proces om een alternatief te vinden voor de kritische depositiewaarde (KDW) is gestart. Tijdens een eerste bijeenkomst hebben landbouworganisaties, natuurorganisaties, provincies en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afspraken gemaakt over hoe de verkenning gaat verlopen.

Zoektocht+naar+alternatief+voor+kritische+depositiewaarde+start
© Rianne den Balvert

De KDW is als omgevingswaarde in de Wet stikstofreductie en natuurverbetering opgenomen en wordt als instrument gebruikt in vergunningverlening. Daar is veel kritiek op, omdat de KDW niet door iedereen als het ideale instrument hiervoor wordt gezien.

Ook Johan Remkes adviseert in zijn rapport over de stikstofaanpak om te verkennen of er een alternatief is in de vorm van een juridisch houdbare systematiek waarin de staat van de natuur bepalend is zonder de ambities wat betreft stikstofreductie en natuurherstel teniet te doen.


Volgens de officiële definitie is de KDW de hoeveelheid stikstof in mol per hectare per jaar waarboven verslechtering van de kwaliteit van de natuur niet op voorhand is uit te sluiten. Voor elk type natuur is wetenschappelijk bepaald wat de KDW is.


Uitsluiten

De KDW wordt bij vergunningverlening gebruikt om significante effecten als gevolg van stikstofuitstoot bij een project al dan niet uit te kunnen sluiten. Daarvoor moet de best beschikbare wetenschappelijke kennis worden gebruikt. Deze verkenning naar alternatieven voor de KDW gaat, in lijn met het advies van Remkes, over de KDW in de rol van sturingsinstrument. De deelnemers aan de gesprekken zijn vrij om ook aanpalende onderwerpen ter sprake te brengen, zoals de relatie met toestemmingsverlening.

De partijen hebben tijdens de eerste bijeenkomst afgesproken om enkele onafhankelijke wetenschappers te vragen om een essay te schrijven over de vraag 'is er een alternatief?' Vervolgens kunnen partijen schriftelijk hun gedachten en voorstellen, mede op basis van dit stuk, delen. Daarna wordt een divers expertteam vastgesteld dat de opdracht krijgt om een en ander uit te werken, meldt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer