Noord-Holland wil uitvoering energiestrategie versnellen

Noord-Hollandse overheden willen de uitvoering van de Regionale Energiestrategie (RES) versnellen door onder andere efficiëntere vergunningverlening. Dat blijkt uit de voortgangsrapportage van de RES. Hierin geven gemeenten, waterschappen en provincie ieder jaar aan hoe ver ze met de uitvoering zijn.

Noord%2DHolland+wil+uitvoering+energiestrategie+versnellen
© Vidiphoto

Noord-Holland Noord heeft de ambitie 3,6 terawattuur duurzame zonne- en windenergie op land op te wekken voor 2030. In Noord-Holland Zuid gaat het om 2,7 terawattuur. Het is nog te vroeg om te zeggen of de regio's deze ambities gaan halen.

Het op tijd realiseren van de ambitie van grootschalig zon op dak – bijna 60 procent van de ambitie – is in de provincie om verschillende redenen een uitdaging: het betreft grote aantallen, gemeenten hebben beperkte sturingsmogelijkheden en netcongestie speelt hier een grote rol.


Vergunningen

Gemeenten kunnen nog niet garanderen dat vergunningen voor zonnepanelen op daken op tijd worden verleend. Hetzelfde geldt voor het tijdig aanvragen van vergunningen voor windenergie bij de provincie. Netcongestie speelt ook hierbij een grote rol.

In Noord-Holland Noord is grote groei van energieopwekking zichtbaar. Deze groei is grotendeels toe te schrijven aan de realisatie van het windpark Wieringermeer. Ook in Noord-Holland Zuid is groei zichtbaar, melden de overheden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer