Melkveehouder Eric Lamers: 'Onze dampende mesthoop verwarmt de vloer'

De Noord-Brabantse melkveehouder Eric Lamers gebruikt de warmte van zijn mesthoop om de vloer van zijn bedrijfsgebouwen te verwarmen. De familie Den Hartog gebruikte eenzelfde techniek voor het verwarmen van de douche.

Melkveehouder+Eric+Lamers%3A+%27Onze+dampende+mesthoop+verwarmt+de+vloer%27
© Eric Lamers

Iedereen kent het beeld van dampende mesthopen. Bacteriën breken de mest en het stro af tot compost en bij die omzetting ontstaat warmte, tot 80 graden. In het najaar van 2020 kreeg biologisch melkveehouder Eric Lamers uit Vortum-Mullem een idee. 'Ik zag onze mesthoop dampen en bedacht me dat ik met die warmte misschien wel de vloer van ons koffiehuis zou kunnen verwarmen.'

De Brabantse ondernemer verdiepte zich in de materie over de biomeiler, zoals dit systeem wordt genoemd. Doorgaans wordt die gevuld met snoeiafval, maar Lamers wilde het met ruige mest proberen. In een container legde hij een warmtewisselaar van 500 meter kunststof slangen waar hij water doorheen kan pompen. Daarna bracht hij er mest op. Om de bacteriën extra te activeren, besproeide hij de hoop met water. De waterslangen verbond hij met de verwarmingsbuizen in de vloer van het koffiehuis.


Succesmomentje

'Toen de mesthoop de 60 graden bereikte en er warm water in de vloer kwam, was dat een succesmomentje', lacht Lamers. 'Maar toen het koud werd in de winter, hielden we de vloer niet meer warm.' Dus paste de veehouder wat zaken aan. De slangen zette hij rechtop, zodat hij kon beluchten door de massa om te scheppen. Voor het watertransport tussen de biomeiler en het koffiehuis gebruikte hij geïsoleerde slangen, waardoor het temperatuurverlies minimaal was.

Optimaal werkte het systeem nog niet, want de betonnen vloer in het koffiehuis, die tijdens koude periodes snel afkoelt, bleek een te grote tegenpool te zijn. 'Dit los je op door met een warmtepomp de begintemperatuur op te starten, de mesthoop kan deze temperatuur daarna aanhouden.'

Door gebrek aan tijd maakte Lamers dit jaar geen biomeiler, maar voor volgend jaar heeft hij nieuwe plannen. 'Ik wil proberen via een composthoop gas te winnen en op te slaan in een tank. Dat is veel praktischer. Wel kan ik daarvoor hulp gebruiken van iemand die technisch en enthousiast is. Daarnaast moet ik nog de financiering van 5.000 euro rondkrijgen.'


Warme douche

Ook melkveehouder Wilma den Hartog uit het Utrechtse Abcoude heeft ervaring met een biomeiler. Ze gebruikte 90 procent houtsnippers en 10 procent paardenmest. Tijdens het vullen maakte ze de massa goed nat, waardoor het percolaat van de compost, dat vol bacteriën zit, werd gebruikt. De warmte gebruikte ze voor het verwarmen van de douches in de gastenverblijven. 'Het systeem werkte goed. En ik denk dat je er ook stromest voor kunt gebruiken.'

Na anderhalf jaar werd de biomeiler 'koud' en haalde Den Hartog hem leeg. De slangen waren toen zo aangetast dat ze niet meer bruikbaar waren. Ondanks dat het systeem goed werkte, heeft ze niet nog een biomeiler aangelegd. 'Het vullen is namelijk best arbeidsintensief.'


Achttien maanden warm

De biomeiler van melkveehouder Eric Lamers is rechthoekig en gemaakt in een oude container. Doorgaans is een biomeiler rond en maximaal 3 meter hoog. De zijwanden worden gemaakt van sterk gaas, zoals betonijzer, hekwerk of pellets, en eventueel bekleed met plastic zeil of rietmatten. De vulling bestaat vaak uit houtsnippers en blijft zo'n achttien maanden warm. Een biomeiler met een doorsnede van 8 meter en ruim 200 kubieke meter houtsnippers levert continu tussen de 7 en 11 kilowatt warmte. Om een idee te geven: dat is genoeg om elke maand meer dan duizend badkuipen te vullen met warm water. Meer informatie is te vinden op biomeiler.nl.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  6° / 2°
  30 %
 • Maandag
  8° / 5°
  30 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  40 %
Meer weer