Bijna kwart lagere winst voor Rabobank

Rabobank boekte over 2022 een lagere nettowinst dan over 2021. De winst daalde met 906 miljoen euro, bijna een kwart. Onderaan de streep hield Rabobank over 2022 2.786 miljoen euro over. In 2021 was dit nog 3.692 miljoen euro.

Bijna+kwart+lagere+winst+voor+Rabobank
© Twan Wiermans

De belangrijkste oorzaak van de lagere winst is het verstrekken van leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Dit werd voor een deel veroorzaakt doordat Rabobank zich volledig terugtrok uit Rusland en de verslechterende macro-economische vooruitzichten.

Deze negatieve impact werd gedeeltelijk gecompenseerd door een vrijval van voorzieningen voor covid-19. Relatief gezien bleef de toevoeging aan de kredietvoorzieningen laag in 2022. Deze bedroeg 344 miljoen euro, meldt Rabobank in de jaarcijfers.


Kredietverlening gestegen

De totale kredietverlening bedroeg ruim 432 miljard euro. Dat is 15,4 miljard euro meer dan een jaar eerder, veroorzaakt door onder andere valutaschommelingen. De kredietverlening aan de food- en agrisector steeg met 10 procent tot zo'n 113 miljard euro.

De stikstofreductieplannen van de overheid zullen een grote impact hebben op het businessmodel van Rabobanks klanten, verwacht de bank. Dat het Rijk de provincies opdracht heeft gegeven met een provinciale stikstofaanpak te komen, kan mogelijk leiden tot verschillen in aanpak tussen provincies. Voor boeren en de food-agriscector is het hierdoor moeilijk om te anticiperen op de economische gevolgen, stelt Rabobank.

De nettowinst over 2021 was 'uitzonderlijk hoog voor Rabobank', liet de bank eerder al weten. Een verklaring hiervoor is dat in het coronajaar 2020 de bank honderden miljoenen euro's reserveerde voor de zogeheten stroppenpot om faillissementen door de coronapandemie op te vangen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer