Aardappel op aardappel mogelijk met ontheffing

De verruiming van de ontheffing voor 2-op-10 aardappelteelt maakt het mogelijk om onder voorwaarden twee jaar achter elkaar op hetzelfde perceel aardappelen te telen. Dat verzoek was door BO Akkerbouw ingediend en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) stemde daarmee in.

Aardappel+op+aardappel+mogelijk+met+ontheffing
© Marcel Berendsen

Aardappeltelers kunnen de ontheffing aanvragen bij de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK). Doel van het verzoek is verruiming van de mogelijkheden voor aardappelteelt op huurpercelen.

Een perceel komt alleen voor een ontheffing in aanmerking als er acht jaar lang geen waardplanten van aaltjes, die aardappelmoeheid (AM) veroorzaken, zijn geteeld.Het gaat dan voornamelijk om aardappelen. In het overgrote deel van Nederland geldt het teeltvoorschrift dat één keer in de drie jaar (1-op-3) aardappelen op eenzelfde perceel mogen worden geteeld.


Regels voor blijvend grasland

Dat hiervan kan worden afgeweken via een ontheffing, maakt het volgens Bert Waterink van BO Akkerbouw voor akkerbouwers gemakkelijker om twee jaar land te huren bij een veehouder. 'Dat heeft te maken met de huidige regels voor blijvend grasland. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om percelen te vinden die aan de voorwaarden voldoen.'

Wageningen University & Research heeft onderzoek gedaan naar het effect van aardappel op aardappel eens in de tien jaar. Hierover zegt Waterink dat daaruit blijkt dat er geen verhoogd risico is op onaanvaardbare vermeerdering of verspreiding van aardappelmoeheid. 'Bij percelen met een AM-geschiedenis kan voor de zekerheid gekozen worden voor de teelt van resistente aardappelrassen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer