Keten vreest nieuwe regels aardappelmoeheid

De Europese Commissie wil in een nieuwe verordening dat aaltjes die aardappelmoeheid (AM) veroorzaken worden uitgeroeid in plaats van beheerst volgens de huidige bestrijdingsrichtlijnen. De Nederlandse aardappelketen noemt deze aanpak onhaalbaar.

Keten+vreest+nieuwe+regels+aardappelmoeheid
© Haijo Dodde

Kern van de verordening, die al ingaat op 1 januari 2022, is dat de Europese Commissie insteekt op uitroeiing van de nematoden Globodera pallida en Globodera rostochiensis die AM veroorzaken. Nu gelden voor AM, net als voor ringrot, bruinrot en wratziekte, richtlijnen om besmettingen beheersbaar te houden.

Peter Berghuis, lid van de LTO-vakgroep Akkerbouw en Vollegrondsgroente, stelt dat een verordening op basis van uitroeiing voor de aardappelsector onhaalbaar is. 'Nu kunnen we via vrijwillige bemonstering bepalen welke maatregelen nodig zijn om AM-besmettingen beheersbaar te houden. Meestal kiezen telers ervoor om vanggewassen of resistente rassen te telen of hun percelen te inunderen. De richtlijn blijkt op deze manier al langer succesvol.'

In de nieuwe aanpak geldt de verplichting om besmettingen met cysten te melden en bestaat vervolgens de kans dat percelen besmet worden verklaard. Als uitroeiing het uitgangspunt is, kan dat volgens Berghuis ertoe leiden dat uiteindelijk in Nederland minder areaal beschikbaar komt voor de teelt van pootgoed en consumptie- en zetmeelaardappelen. Het standpunt van LTO wordt ondersteund door de Europese voedselautoriteit Efsa die aangeeft dat uitroeiing van de AM-aaltjes een utopie is.


Steun van minister

'We zullen bij onze eigen overheid en ook in Brussel alles in het werk stellen om het woord uitroeiing te laten verwijderen uit de AM-verordening. Daarvoor werken we samen met veel ketenpartners', meldt Berghuis. De LTO-bestuurder vertelt dat een gezamenlijke brief is verstuurd naar demissionair landbouwminister Carola Schouten en dat zij in haar antwoord de Nederlandse aardappelsector haar steun heeft toegezegd. Datzelfde geldt ook voor de NVWA.

Op EU-niveau is het nu vooral spannend hoe de concepttekst van de bestrijdingsverordening eruit gaat zien, verklaart Berghuis. De Standing Committee on Plants, Animals, Food and Feed komt waarschijnlijk deze week met een voorstel.

'Onze lobbyisten zijn druk bezig om zoveel mogelijk EU-lidstaten op onze lijn te krijgen en ook de aardappelhandel en industrie benaderen hun Europese relaties om te pleiten voor AM-regels die werkbaar zijn voor de hele aardappelketen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer